Advertentie

Eva Gerritsen wordt geboren als kleurloze, een ziekte waarbij de huid, de nagels en het haar grijs van kleur is. De longen slecht zijn, de botten broos en de algehele gezondheid erg slecht is. Om in leven te blijven hebben kleurlozen een kastje tussen hun schouders waar zeer regelmatig ampullen met het medicijn ‘kleurstof’ in geplaats dienen te worden. Het aantal kleurlozen neemt sterk toe en dit begint steeds meer een belasting te vormen voor de maatschappij. De kosten voor de medicijnen worden steeds hoger en tegelijkertijd kunnen kleurlozen niet hetzelfde aan qua werkbelasting als de ‘normale’ mensen.

Er ontstaat dan ook een soort kleine tegenbeweging die vind dat kleurlozen zich niet meer zouden moeten voortplanten. Eva, die zich inmiddels Hava noemt, sluit zich hierbij aan en als ultieme daad laat ze Concept M in werking stellen.

Het boek is vrij gemakkelijk geschreven en leest daardoor heel vlot. Het begint met een adviesbrochure voor kleurlozen waardoor je meteen weet wat de ziekte kleurloosheid inhoudt. Gedurende het hele boek wordt ook gebruik gemaakt van een ander lettertype wanneer er gesprekken op de radio uitgeschreven worden. Het boek eindigt ook weer met een krantenartikel. Dit maakt dat het een aantrekkelijk boek is om te lezen.

Ondanks dat het een verzonnen ziekte is, kun je het boek lezen als een maatschappijkritisch boek. De manier waarop de bevolking alles maar gelooft wat hun voorgeschoteld wordt, het gevaar van te weinig variatie in de politiek, de belangenverstrengeling van politici met hun eigen bedrijven, de macht van de farmaceutische industrie, de positie van de zwakkeren in de maatschappij, de angst voor een steeds groter groeiende groep ‘andere’ mensen zoals bijvoorbeeld de vluchtelingen. Aan al deze thema’s moest ik denken tijdens het lezen van dit boek.

Al met al een erg origineel, maatschappijkritisch en vooral vermakelijk boek dat gelukkig een vervolg gaat krijgen op 7 mei 2020.

Reacties op: Concept M - origineel debuut

134
Concept M - Aafke Romeijn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker