Liften naar de hemel

Lezen.met.een.theetje 25 november 2025
“Liften naar de Hemel”vertelt het verhaal van Quitin, een jonge man met een zware psychische rugzak, die naar Canada vertrekt om op eigen benen te leren staan en met een schone lei te beginnen. Hij komt terecht bij een streng religieus gezin en moet werken op de boerderij van een man die weinig genade toont , niet voor Quitin en niet voor zijn dieren. Deze passages zijn soms moeilijk te lezen: de hardheid, het misbruik van macht en het gebrek aan empathie voor kwetsbare mensen en dieren zorgen voor een benauwende leeservaring. Het religieuze fanatisme vond ik confronterend en moeilijk te bevatten.**

Toch biedt het boek ook licht en warmte. De liefdevolle relaties met zijn grootouders, de kleine Ruth, het stierkalfje Drum en de hartelijke domineesfamilie Bauer vormen een waardevol tegenwicht tegen de grauwe werkelijkheid op de boerderij. Dit geeft het verhaal ademruimte en toont hoe zelfs in een harde omgeving compassie kan blijven bestaan.**

Het boek behandelt ernstige en herkenbare thema’s zoals geloof, trauma, rouw en volwassen worden, zonder daarbij zwaar of ontoegankelijk te worden. De schrijfstijl is filmisch, vlot en bijzonder gemakkelijk te lezen.**

Alles bij elkaar heb ik “Liften naar de Hemel” met gemengde gevoelens gelezen: soms pijnlijk en beklemmend, maar ook warm en menselijk.

Meer recensies van Lezen.met.een.theetje

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.