Waardevol boek!

Lilian19 20 mei 2024
Een paar maanden geleden las ik het boek ‘Complexe PTSS’ van Pete Walker en was daarvan erg onder de indruk. Daarom was ik erg benieuwd naar zijn boek ‘Complexe Emoties’. De ondertitel ‘van vermijden naar volledig voelen’ laat zeker zien waar het boek over gaat: hoe we kunnen omgaan met “negatieve” emoties, hoe we ze kunnen begrijpen en verwerken.

Ik vind het een waardevol boek met o.a. ook persoonlijke ervaringen van de auteur, quotes, poëzie en verwijzingen naar andere boeken, maar het is niet een boek wat je gemakkelijk even leest. Het boek gaat over trauma dat is ontstaan in de kindertijd, dus soms is het heftig wat je leest en kan het heel confronterend zijn. In het boek wordt veel aandacht besteed aan rouw en de acceptatie van boosheid.

Het boek zet absoluut aan tot zelfreflectie. Ik vind zelf het onderdeel over re-parenting heel mooi. Dit beschrijft hoe je zelf de ouder wordt voor je innerlijk kind. Zodat je jezelf alles kunt geven wat je vroeger hebt gemist. Daarnaast vind ik het ontzettend mooi hoe de auteur ook aandacht geeft aan de rol van de ouder. Aan de ene kant geeft hij de lezer toestemming om ouders de schuld te geven van wat zij hun kind hebben aangedaan (niet alle ouders uiteraard). Daarnaast laat hij ook heel duidelijk zijn hoeveel pijn iemand zelf moet hebben om een kind pijn te doen. Zo laat hij duidelijk zien dat trauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven en kun je daar ook compassie voor (leren) voelen.

Het boek behandelt ook verschillende overlevingsstrategieën die ontstaan in de kindertijd en geeft informatie voor het verwerken van verdriet en het bereiken van vergeving.

Ik zou het boek sowieso aanraden aan mensen die met mensen werken (therapeuten, coaches, etc.), mensen die herkennen dat ze “negatieve” emoties misschien liever niet voelen en mensen die zich er van bewust zijn dat ze traumatische ervaringen hebben opgedaan in hun kindertijd.

Meer recensies van Lilian19