Aanrader voor mensen die met mensen werken

Lilian19 07 februari 2024
Dit boek trok meteen mijn aandacht omdat het gaat over Transactionele Analyse. (TA is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering.) Ik heb er al veel over gehoord, maar nog niet veel kennis van. Dus ik was benieuwd naar wat het me kon leren.

Ik vind het boek ontzettend leerzaam. Het geeft een goede uitleg over wat Transactionele Analyse inhoudt en belangrijke begrippen die hiermee te maken hebben. Daarnaast worden er 14 levensscriptpatronen beschreven. Je kunt dit zien als beperkende overtuigingen en regels voor het leven die we als kind hebben aangeleerd en met ons meedragen tot we het werk doen om deze te veranderen.

Almut Schmale-Riedel geeft in het boek veel voorbeelden en casussen, waardoor het makkelijk is om je een voorstelling te kunnen maken bij elk levensscript. Bij elk levensscript wordt er informatie gegeven om dit script te kunnen veranderen, maar het biedt geen concreet stappenplan. Er wordt wel veel aandacht besteedt aan suggesties voor zelfreflectie, wat ontzettend fijn is aan dit boek.

Ik vind het boek absoluut een aanrader (zeker voor coaches en therapeuten), maar ik moet er wel bij zeggen dat het best een technisch boek is. Dat is aan de ene kant heel fijn, omdat het echt een goede uitleg geeft, maar aan de andere kant leest het wat minder makkelijk.

Meer recensies van Lilian19