Dit boek kwam precies op het juiste moment
Toen ik 10 jaar geleden een burn-out kreeg was het boek ‘Light is the New Black’ van Rebecca Campbell één van de eerste boeken die ik las en wat helemaal voelde als thuiskomen. Ik leerde op een andere manier naar mezelf kijken en het gaf hoop. Daarom was ik ontzettend benieuwd naar haar nieuwste boek: Je ziel had een droom jouw leven is het.
Dit boek had op geen beter moment kunnen komen. De ondertitel ‘Over wedergeboorte, jezelf omarmen en opnieuw beginnen’, laat heel goed zien waar dit boek over gaat. Het is precies wat zich in mijn leven afspeelt op dit moment. Een dark night of the soul is ontzettend zwaar om doorheen te gaan en dit boek laat je voelen dat je daar niet alleen in bent. Rebecca beschrijft haar eigen ervaring zo duidelijk, mooi en met zoveel zachtheid en wijsheid, dat het eigenlijk voelt als een warme deken om je eigen proces.
Vooral wanneer je je nog heel erg in het donker van je eigen reis bevindt, is het heel fijn om te lezen hoe iemand anders zich daar doorheen beweegt. Het geeft veel herkenning en ook bevestiging dat er niets mis met je is. De zielsvragen die steeds in het boek terugkomen, laten je echt even stilstaan en geven veel inzichten. Deel 2 en 3 van het boek geven hoop dat het donker niet voor altijd blijft. Zo kan het namelijk voelen als je er nog middenin zit. In het boek heeft Rebecca veel aandacht voor de pijn die je ervaart, hoe zwaar dit pad is en wat er nog allemaal geheeld mag worden. Dat werkt heel helend, omdat we toch vaak dingen horen als: het komt allemaal wel goed, je moet er gewoon even doorheen, etc. Het is overigens absoluut geen zwaar boek.
Ik vind het mooi dat Rebecca veel aandacht heeft voor hoe de natuur ook werkt in cycles. Na de winter komt altijd weer de lente. Dat is met pijn die we kunnen ervaren ook zo. Er komt altijd weer verandering. Een dark night of the soul nodigt je uit om alles los te laten wat niet (meer) bij je hoort en juist te worden wie je écht bent. Rebecca beschrijft ook dat we echt meer mogen gaan luisteren naar ons hart en onze ziel. Daar liggen de antwoorden. Je ziel had een droom en jouw leven is het.
Ik zou het boek absoluut aanraden aan iedereen die een dark night of the soul beleeft, of een periode doormaakt waarin veel verandering plaatsvindt. Het boek biedt herkenning en hoop en dat is zo’n periode extra fijn.