Interessant en leest fijn!

Lilian19 02 maart 2025
Het was vooral de ondertitel van dit boek dat me aansprak en nieuwsgierig maakte: een ontregeld zenuwstelsel door trauma uit je jeugd. Ik had er nooit zo over nagedacht maar ‘onder hoogspanning’ is echt een heel geschikte titel voor een boek dat gaat over een ontregeld zenuwstelsel.

Ik was blij verrast dat Anna Runkle verwijst naar het boek ‘Complexe PTSS’ van Pete Walker, dat vind ik namelijk één van de beste boeken die ik tot nu toe over trauma heb gelezen. Dit maakte me nog nieuwsgieriger. Dat in combinatie met de makkelijk te lezen schrijfstijl van Anna Runkle, maakte dat ik het boek eigenlijk niet meer wilde wegleggen en ik heb ook vrij snel uit had.

Ik vind het altijd heel fijn wanneer een boek concrete tools geeft om toe te kunnen passen en eigenlijk staat dit hele boek daar in het teken van. Het geeft je namelijk de “Dagelijkse Oefening” om elke dag twee keer te doen, om zo te helen van kindertijd trauma, zoals de schrijfster het noemt. Ik heb de oefening inmiddels al een aantal keer gedaan en ik denk zeker dat het een verschil kan maken voor mensen die een C-PTSS diagnose hebben. Naast deze oefening benoemt Anna Runkle nog een aantal therapieën en technieken die je zouden kunnen ondersteunen, en vind je in het boek veel journal-vragen die je helpen reflecteren. Het is dus erg praktisch.

In het boek wordt onder meer uitgelegd over wat kindertijd trauma is en waar je het aan kunt herkennen. Ook worden drie kernsymptomen van kindertijd trauma benoemd en uitgelegd, waar ik zelf veel herkenning uit heb kunnen halen. Met als één van die symptomen natuurlijk het ontregelde zenuwstelsel. Ik denk dat dit een ontzettend belangrijk thema is wat nu gelukkig steeds meer aandacht krijgt.

Ik zou het boek zeker aanraden aan mensen die zich herkennen in trauma symptomen en/of specifiek de diagnose C-PTSS. Daarnaast denk ik dat het voor mensen die met mensen werken (therapeuten, psychologen, coaches, etc.) ook een heel waardevol boek is.

Meer recensies van Lilian19