Zeker een aanrader!
Dit boek stond al langere tijd op mijn wishlist en ik ben ontzettend bij dat ik het nu gelezen heb.
Gabor Maté laat zien hoe belangrijk een holistische aanpak, op gebied van het lichaam, de mind en het spirituele, is voor onze gezondheid. Aan de hand van diverse casussen met betrekking tot verschillende ziekten (denk aan kanker, MS, alzheimer, etc.) laat hij zien wat de effecten van stress zijn op onze gezondheid. Hij laat zien dat als wij geen nee durven zeggen, ons lichaam dit voor ons doet. Eigenlijk is het zo mooi hoe ons lichaam ons boodschappen geeft en ons beschermt.
“De oplaaiende ziektesymptomen dwongen patiënten ertoe om de stressvolle omgang met andere mensen te vermijden. Het lichaam zegt dan nee.”
Daarnaast vind ik het ook mooi hoe de auteur specifiek benadrukt dat er nergens sprake is van schuld. Het is niet je eigen schuld dat je ziek bent geworden, daar gaat het niet om. Het gaat juist om inzicht en een andere invalshoek dan alleen symptoombestrijding. Ook wordt er nog aandacht besteed aan de zeven elementen van genezing, wat het dus een heel compleet boek maakt.
Ik vind het zo’n interessant boek dat ik het eigenlijk niet weg wilde leggen. Aan de andere kant komt er zoveel informatie op je af, dat dat juist wel goed was. Ik zou het boek absoluut aanraden. Als er op grotere schaal op deze manier naar gezondheid zou worden gekeken, zouden er grote veranderingen plaatsvinden. Daar ben ik van overtuigd.