Boeiend en interessante verhalen over de Joods Orthodoxe gemeenschap

Louise 25 oktober 2021
Dit boek, Minjan van Margot Vanderstraeten, is zo boeiend en interessant dat je door blijft lezen.
De verhalen over de orthodoxe Joden in Antwerpen zijn ontroerend, shockerend af en toe maar vooral maakt het je nog nieuwsgieriger naar deze bevolkingsgroep. Een groep die zo vast blijft houden aan hun eigen normen en waarden, hun levenswijze, hun gewoontes, rituelen maar zo blijkt uit het boek ook onderling toch nog heel veel verschillen van denkwijzen.
Het boek is geschreven tijdens de huidige corona-omstandigheden, waarin we leven onder een lockdown, wat voor iedereen moeilijk is maar zo blijkt voor de Joodse gemeenschap een hele zware dobber is om mee te dealen. Men komt veelvuldig in het nieuws met al hun capriolen om toch aan hun “oude” leven vast te houden. Dit roept weerstand op maar ook soms tot begrip.
De verhalen over de vervolgingen in de 2e wereldoorlog blijven shockerend, hoeveel je er al gelezen hebt, er is altijd weer een verhaal wat je nog niet gehoord hebt. En de opmerking dat men nu altijd oudere mensen met heel veel eerbied behandelt, omdat er een hele generatie van grootouders niet meer is, doet men beseffen dat je nooit genoeg hebt gelezen en geleerd.
Het restaurant Hoffy’s zal zeker bezocht worden na het lezen van dit boek, de moeite waard lijkt me om even naar Antwerpen af te reizen.
Margot Vanderstraeten weet de lezer te boeien met haar vertelwijze, die vaak heel persoonlijk is en dat maakt het zo boeiend.

Meer recensies van Louise