Maakt je blij en tegelijk verdrietig

Maaike de Vries 06 juli 2025
Alle dingen die mijn opa stiekem is - Gerson Main

Een debuut bij Querido! Een bijzonder prentenboek van de hand van muzikant en creatief maker Gerson Main: hij stond in 2015 in de finale van het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland en treedt nu op als liedjesschrijver, theatermaker en dichter. Hij trad op in verschillende verpleeghuizen om voor ouderen muziek te maken. Wellicht heeft hij daar de inspiratie opgedaan voor zijn eerste prentenboek: Alle dingen die mijn opa stiekem is, over een jongen die een bijzondere band heeft met zijn opa.

Het prentenboek knalt je tegemoet, door de kleurrijke cover in de kenmerkende stijl van Hedy Tjin. Hierdoor valt het niet direct op dat het van een nog onbekende schrijver is, je wilt het boek direct open slaan.

Het verhaal begint in het verzorgingstehuis waar de opa van de hoofdpersoon woont. Hij zegt:

“Ik hou mijn opa al een tijdje in de gaten. Hij doet alsof hij opa is. Maar ik weet wel beter. Hij is stiekem nog veel meer.”

Dat ‘stiekem meer zijn’ blijkt een geweldige schat aan verhalen. Opa was een sultan, een kapitein, een duiker en een ruimtevaarder. Hij maakte de mooiste dingen mee. Niemand wist wat hij precies deed, alleen zijn kleinzoon. Hij vertelde het blijkbaar in geuren en kleuren, want wij als lezers zien het zó voor ons.

Maar we zien ook iets anders. In het verzorgingstehuis ligt opa op een bed. De familie kijkt zorgelijk. Er zijn dokters. Maar zijn kleinzoon maakt zich geen zorgen. Hij weet dat opa in zijn ruimteschip van glas allerlei planeten gaat bezoeken. Alleen weet zijn moeder dat nog niet, en ze wil hem niet geloven.

Het is een ontroerend verhaal dat je blij maakt en tegelijk verdrietig. Het gaat uit van de bijzondere band die je met je opa of oma kunt voelen, omdat ze je zoveel verhalen over hun leven vertelden. Maar het staat ook stil bij het einde van hun leven, iets waar kleinkinderen vaak nog niet aan willen of kunnen denken.

Dit boek helpt ze daarbij. Het ziet eruit als prentenboek, maar ik zou het pas vanaf een jaar of 5/6 voorlezen, omdat het toch best lastig is om je voor te stellen dat de gebeurtenissen niet echt zijn, maar zich in het hoofd van de hoofdpersoon afspelen. Ook voor (veel) oudere kinderen vind ik het boek nog geschikt. Het doet een beroep op je verbeelding en is troostend en enorm liefdevol. Ik vind het een prachtig debuut, goed geschreven en voorzien van weergaloze illustraties. Hedy Tjin is echt bizar goed, daar kan ik geen genoeg van krijgen.

Deze komt zeker in mijn verzameling boeken over rouw en verdriet. En een muzikant zou geen muzikant zijn als hij geen muziek maakte bij dit boek. Via de QR-code voorin het boek kan je liedjes beluisteren die bedoeld zijn voor volwassenen, staat er specifiek bij.

Meer recensies van Maaike de Vries