Belangrijk!

Maaike de Vries 23 juni 2025
Morgen ben ik vrij - verhalen over slavernij
Diverse auteurs

Er verschijnen de afgelopen jaren steeds meer kinder- en jeugdboeken die gaan over het thema slavernij. Soms zijn het ervaringsverhalen, zoals het recent verschenen De opdracht van Tula (Robin Raven), soms ook informatieve boeken zoals het al wat oudere De reis van Syntax Bosselman (Arend van Dam). Ook staan er auteurs op die zich specifiek uitspreken voor meer aandacht voor dit thema in de jeugdliteratuur, zoals Milouska Meulens en Henna Goudzand Nahar. Sinds de nationale excuses die de koning maakte in 2023 wordt er steeds meer bekend hoe het écht was en worden geschiedenisboeken herschreven. Gelukkig maar, want als ik bedenk hoe er in de tijd dat ik op de basisschool zat gepraat werd over de koloniën en de tot slaaf gemaakten, lopen me de rillingen over de rug.

Bij Ploegsma verscheen onlangs deze bijzondere verhalenbundel, voorzien van schitterend illustraties en verhalen die je makkelijk even tussendoor leest (in plaats van dat je je klas voor een YouTube-filmpje zet ). De verhalen zijn geschreven door bekende en iets onbekendere schrijvers, zoals Simone Arts, Tialda Hoogeveen en Robin Raven. Ze belichten allemaal een uniek verhaal dat raakt aan ons gezamenlijke slavernijverleden. Het eerste gemengde huwelijk in 1593, kinderen die als cadeautje aan rijke adel werden gegeven en dappere abolitionisten (mensen die zich tegen slavernij verzetten).

De verhalen lezen vlot en zijn voorzien van een historisch nawoord waardoor je nog meer met je neus op de feiten wordt gedrukt: dit is gewoon echt gebeurd.

Verplichte kost voor in groep 7/8 en een prima gespreksstarter voor dit belangrijke thema.

Meer recensies van Maaike de Vries