Spreekt tot de verbeelding

Maaike de Vries 14 september 2025
Titanic - Schip vol dromen - Mylo Freeman
De Titanic blijft tot de verbeelding spreken. Het was in 1912 het grootste en meest luxueuze schip ooit gebouwd, en het zou onzinkbaar zijn. Maar we weten allemaal hoe het afgelopen is. Van de 2.223 mensen aan boord overleefden maar 700 de ramp.

Dit boek van Mylo Freeman in samenwerking met het Kunstmuseum in Den Haag gaat niet over de ramp, maar over een aantal passagiers en hun dromen. Er mochten honden mee op het schip, waaronder Lady, het hondje van de rijke dame Margaret. Lady gaat op onderzoek uit op het schip en belandt uiteindelijk op een ongewone plek.

Onderweg ziet ze mensen die allemaal met een andere verwachting op het schip zijn gestapt: dromend van een beter leven of juist onderweg naar huis, omdat ze in Europa geen werk konden vinden vanwege hun huidskleur. Vooral die laatste, de familie Laroche, maakte indruk op mij. Destijds kon je gewoon werk geweigerd worden om je huidskleur.

Ik vind het verhaal van de Titanic nog steeds indrukwekkend. De hooggespannen verwachtingen, de mensen van divers pluimage en de vele fouten die er gemaakt zijn tijdens de bouw en door de bemanning: het is in ons geheugen gegrift (en niet in de laatste plaats door de film - of je ervan houdt of niet, hij is iconisch).

Mylo Freeman maakte een prachtig toegankelijk prentenboek voor alle leeftijden over deze belangrijke geschiedenis voor de scheepvaart. De tekeningen zijn kleurig en sfeervol, met veel afwisseling op de pagina’s. De coverillustratie vind ik het hoogtepunt, wat een schitterend beeld. Een mooie toevoeging aan het rijke oeuvre van kunstprentenboeken van Leopold in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag. Andere titels zijn bijvoorbeeld Coco, of het kleine zwarte jurkje, In de tuin van Monet en De duizend bloemen van Dior.

Meer recensies van Maaike de Vries