Weerom knappe geschiedenis geschreven
Johan Op de Beeck is een Belgisch schrijver geboren in Duffel in 1957. Als voormalig journalist en nieuwspresentator trad hij hiermee in de voetsporen van zijn vader Ward.
Na die carrière maakte Op de Beeck TV documentaires zoals Undercover en Jodentransport XX en was hij ook bij tal van talkshows aanwezig.
Johan Op de Beeck maakte ook enkele smakelijk vertelde podcasts voor Klara. Een ervan is ‘De Zonnekoning’ die ik zelf helemaal beluisterd heb. Een andere podcast is ‘Het verlies van België’.
Zijn literaire werken behoren tot de historische literatuur. Over Napoleon schreef Johan vijf boeken. De Franse Revolutie beslaat twee delen. Verdere bekende literaire werken zijn ‘De Zonnekoning’ en ‘Het verlies van België’. Ook ‘Het Complot van Laken’ vult deze enuntiatieve opsomming aan, maar is een minder lijvig werk.
‘De verscheurde staten van Amerika’ is een recent werk van Op de Beeck. Als referentiepunt neemt hij de bestorming van het Capitool. De auteur onderzoekt de geschiedenis van Amerika. Tussen Noord en Zuid is er altijd een kloof geweest. Daar zien we nog steeds de gevolgen van. Een geschiedenis van Amerika, twee staten tegen elkaar en met of tegen de rest van de wereld. Johan Op de Beeck neemt ons mee op zijn reis door Amerika die hij samen met een plaatselijke gids gemaakt heeft met als doel dit boek te schrijven.
Van Johan Op de Beeck verwacht ik op zijn minst een aangename en prettige vlotte schrijfstijl. Geen woord te veel, geen woord te weinig maar net voldoende om feiten goed neer te zetten. Door het niet te technisch te maken en de lezer geen overload aan data te presenteren, blijft de stof ook hangen.
In al zijn boeken blijkt het professionalisme van Op de Beeck. Zijn kennis is echt gegrond en hij kan het nog eens overbrengen. Soms sleurt Johan Op de Beeck tussen alle ernst er ook humor bij. Gepaste humor.
De opbouw en de structuur van ‘De verscheurde staten van Amerika’ zijn ook heel duidelijk en goed te volgen. Wat ik ook fijn vind aan de boeken van Johan Op de Beeck is dat hij altijd goed documenteert door middel van foto’s. Door de tekst kan je je als lezer wel een beeld vormen, maar de foto’s maken het compleet.
De titel dekt zeker de lading. Er zijn feiten bij die in zijn boek aan het licht komen en waar de gewone mens geen idee van had. Zaken die gebeurd en gedaan zijn met mensen, die toen en zeker nu niet door de beugel kunnen.
Doordat ik al enkele boeken gelezen had van Johan Op de Beeck, waren mijn verwachtingen heel hoog. Deze hoge verwachtingen zijn ingelost.