In “Oververhit” maken we kennis met Jolijn, 28 jaar oud, die haar leven prima op orde heeft. Het enige minpunt is haar relatie met de getrouwde Bastiaan, maar hij heeft haar beloofd dat hij op korte termijn zal scheiden. Haar vriendin Marith, steun en toeverlaat maar in veel opzichten haar tegenpool, heeft grote bedenkingen tegen die relatie.
Dan gebeuren er een aantal zaken die Jolijns leven totaal op z’n kop zetten. Anonieme briefjes, een doos met een dode rat en zo gaat het maar door. Eerst doet Jolijn het af als toeval tot het doordringt dat het toch ernstige vormen aan gaat nemen. Het lijkt erop dat iemand het op haar voorzien heeft, maar wie dan? Je kunt het niet tegen iemand opnemen als je niet weet wie het is. Natuurlijk heeft Jolijn vermoedens. Zou de vrouw van Bastiaan achter hun relatie gekomen zijn en zich op deze manier willen wreken? Volgens Bastiaan zou zijn vrouw zoiets nooit doen.
En de man met die hond, die ze regelmatig tegenover haar huis ziet staan? Ze verdenkt hem steeds meer als blijkt dat deze man aangenomen is als tuin- en klusjesman in de sauna waar zij vaak komt en hij haar steeds in de gaten houdt. Ze vindt het een vreemd persoon en krijgt echt de kriebels van hem.
Marith doet er alles aan de dader te achterhalen, maar ook zij komt daarin niet ver.

“Oververhit” heeft veel korte hoofdstukken, die in de derde persoon geschreven zijn. Bij bijna alle hoofdstukken staat vanuit wiens perspectief het geschreven is, uitzondering hierop zijn de hoofdstukken vanuit het perspectief van de dader.
De schrijfstijl is vlot en prettig en je voelt de spanning die Jolijn ervaart. Regelmatig denk je te weten wie de dader is en hoe het verder zal gaan, om dan te ontdekken dat je toch op het verkeerde been bent gezet.
De spanning bouwt door het hele boek op, om uit te monden in een zinderend en onverwacht plot. De hoofdstukken waarin de relatie van Jolijn en Bastiaan aan de orde is, geven de noodzakelijke ontspanning.
Het boek eindigt met een cliffhanger. Het is te hopen dat dit een aanwijzing is dat Inge Spaan een vervolg zal schrijven

Op de cover wordt “Oververhit” aangeduid als een feelgood thriller. Het is geen gebruikelijke combinatie en wekt dan ook verbazing, maar maakt ook nieuwsgierig. Een spannend liefdesverhaal? Of een thriller waarin ook liefde een rol speelt? De tekst op de achterflap licht een tipje van de sluier op, maar om te weten of het Inge Spaan gelukt is deze twee genres te combineren tot een pakkend geheel, zal je toch dit boek moeten lezen.

Inge Spaan (18 december 1980, Achterhoek) werkt sinds 2011 als accountant en debuteerde in 2020 met “Oververhit” bij uitgeverij LetterRijn.

Reacties op: Gestalkt

63
Oververhit - Inge Spaan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken