Vier keer 'The King Of Horror'
Elke King fan was begin dit jaar helemaal in zijn of haar nopjes toen we hoorden dat er een nieuwe King aan kwam. Net zoals de andere was ik super benieuwd wat er zou komen en ik ben niet teleurgesteld!
Het boek, genaamd Als het Bloedt (If It Bleeds), is een bundel van vier verschillende verhalen.
Het allereerste verhaal is 'De Telefoon van Meneer Harrigan'. In het verhaal volgen we Craig, een jonge en eenzame tiener die vrienden wordt met de welbekende Meneer Harrigan. Meneer Harrigan is een zeer rijke en een beetje aparte man. Na een leven vol geld verdienen op verschillende aandelenmarkten komt hij in Craig zijn kleine dorpje wonen, maar wel in een gigantisch huis met een glazen lift.
Craig en Meneer Harrigan worden vrienden door de kerk en Craig leest hem iedere week voor. Tijdens een aantal feestdagen krijgt Craig daar een kraslot voor. Wanneer Craig flink wat geld krijgt van een kraslot besluit hij Meneer Harrigan een telefoon te geven. De oude man moet hier eerst niks van weten maar zodra hij achter de aandelenmarkt functie komt op zijn telefoon vindt hij het toch interessant.
Helaas overlijdt meneer Harrigan na een poosje en Craig mist hem enorm. Om met het verlies om te gaan belt Craig vaak nog even naar meneer Harrigan zijn telefoon om zijn voicemail te kunnen horen. Het doet Craig goed om zijn krassige stem nog voor een keer te horen. Craig verteld meneer Harrigan alles over zijn leven, vooral over het feit dat hij gepest wordt. Wanneer hij dit tegen meneer Harrigan verteld gebeurt er wat met de bullebak die Craig pestte wat niemand ooit heeft kunnen verwachten. Maar hier kan meneer Harrigan niks mee te maken hebben toch?
Dit was misschien wel mijn favoriete verhaal van het hele boek. Ik vond het zo creatief en goed bedacht. Hier komt de echte Stephen King weer naar boven die ik zo gemist heb.
Het tweede verhaal gaat over Marty Anderson. Marty leeft in een periode wat ook wel het einde van de wereld genoemd kan worden. Californië is bijna volledig gezonken in de zee, er zijn aardbevingen en het aantal zelfmoorden wordt met de dag erger. Het leven van Marty gaat ondanks dit alles gewoon door. Hij gaat elke dag nog goed gemutst naar zijn werk als leraar Engels toe en trotseert elke dag het verkeer nog. Het meest opvallende in deze zware tijden zijn nog wel de billboards, posters en advertenties die ene Charles Chuck Krantz bedanken voor 39 geweldige jaren in dienst. Niemand weet precies wie Charles Chuck Krantz is en niemand heeft hem ooit eerder gezien. De advertenties worden maar meer en opvallender, niemand komt er nog omheen. Wij worden zelf wel voorgesteld aan Charles Chuck Krantz. Een man met een moeilijke jeugd die hij doorbrengt bij zijn opa en oma nadat zijn ouders een auto ongeluk hebben gehad. Tijdens het verblijf bij zijn opa en oma heeft hij een ervaring met het paranormale en ziet hij de toekomst voor zich. Kan hij deze toekomst nog veranderen? Kan hij de wereld nog redden?
Dit verhaal is een aparte. Ik had moeite met er doorheen komen en achteraf kwam ik er ook achter dat het verhaal zich andersom afspeelt, dat je het van achter naar voor moet lezen in plaats van andersom. Dit is het perfecte verhaal om een goede discussie over te kunnen hebben omdat iedereen er wel wat anders van denkt.
Waar ik zelf heel blij van werd is het feit dat Holly Gibney weer terug te zien is in dit boek! Het derde verhaal genaamd Als het bloedt is een solo verhaal van haar. Het gaat over een aanslag die gepleegd is op een basisschool waar tientallen mensen omgekomen zijn of zwaar verwond, meeste van deze mensen zijn nog maar kinderen. De eerste die ter plaatste is een nieuwslezer die verslag doet van het gebeuren. Wanneer Holly dit nieuws ziet gaan haar nekharen direct omhoog, ze heeft het idee dat de nieuwslezer er iets mee te maken heeft. In het laatste boek waar we Holly zagen, De Buitenstaander, krijgt Holly samen met haar politievrienden te maken met een vreselijk monster genaamd de Buitenstaander. Dit wezen voedt zich met het verdriet en pijn van andere en kan constant andere gezichten op zetten van bestaande mensen. Gelukkig heeft Holly ervoor gezorgd dat de Buitenstaander nooit meer zoiets zou kunnen doen. Maar kan het zijn dat er meer van deze buitenstaanders zijn dan maar 1? En als er bijvoorbeeld 2 zijn, wie zegt dat er geen 3 of 50 van zijn? Holly zoekt het tot de bodem uit, en houdt hierbij Jerome en zijn zus op afstand. Dit is iets wat ze in haar eentje moet doen, ook al kan het nog wel eens heel gevaarlijk worden. Gelukkig heeft Holly de bekende Hollyhoop.
Als je dit boek wilt lezen moet je de Buitenstaander zeker gelezen hebben, liever ook nog de Mr Mercedes boeken. Er wordt hier heel veel naar verwezen en ik snap dat het aardig frustrerend kan zijn als je geen idee hebt waar het over gaat. Ik vond het zelf echt een goed verhaal, ik vond het juist leuk om nog een soort buitenstaander verhaal te lezen en ze leken totaal niet op elkaar.
Het vierde en laatste verhaal is genaamd Rat. Drew Larson is een Engels en Amerikaanse Literatuur docent op een middelbare school. Een van de redenen waarom hij deze baan heeft is omdat hij korte verhalen schrijft waarvan een zelfs in een grote en bekende krant gekomen is. Hij heeft al eens geprobeerd om een echt lang boek uit te brengen maar dat is uitgelopen tot brandstichting in eigen huis wat net op tijd opgemerkt is. Hij was niet meer van plan om een lang verhaal te schrijven, tot het perfecte verhaal ineens in zijn hoofd schiet. Hij kan niet anders dan hier verder mee te gaan en de woorden op papier te zetten. Hij verteld dit tegen zijn vrouw en een oude vriend genaamd Stamper. Beide zijn ze bang maar vinden ze dat hij er voor moet gaan en hij besluit naar het zomerhuisje te gaan van zijn vader. Wanneer hij daar druk bezig is met het schrijven van zijn verhaal, wat toch begint tegen te vallen, komt er een gigantische storm aan. Hij begint weer last te krijgen van zijn writers block en denkt er zelfs weer even voor een momentje aan om zijn werk in de brand te steken, totdat hij een rat ontmoet. Hij weet niet zeker of hij het droomt of dat het echt zo is maar de rat wil hem helpen met zijn verhaal. Alleen doet de rat dit niet zomaar, er staat een gigantische prijs tegenover. Wat zijn de risico's van deze prijs en gaat hij het doen? De plus en min punten liggen wel heel dicht bij elkaar en de verleiding wordt wel heel groot.
Ik vind het altijd heerlijk als King schrijft over andere schrijvers, wat hij bijvoorbeeld ook deed in Misery. Het hele proces van schrijven is zo interessant en ik vind het leuk om te denken dat hij het zelf ook zo doet. Dit boek verbaasde mij echt, toen ik de achterflap had gelezen leek mij dit het minste verhaal of een verhaal wat mij niet aan zou spreken. Ik ben blij verrast.
Het nieuwe boek van King heeft hoogtepunten en wat dieptepunten. Over het algemeen geef ik dit boek vier sterren. Ik vond het heerlijk om nieuwe verhalen te lezen van 'The King Of Horror' en nieuwe personages te leren kennen. Ik vind het fijn om ook wat bekende dingen tegen te komen waardoor je echt een warm gevoel krijgt van de verhalen. Dit kunnen terugkerende verhalen zijn maar ook de schrijfstijl waar we zo aan gewend zijn en waar we op verliefd zijn geworden.
Wil je meer lezen over wat ik van dit boek vind?
bekijk mijn Blog: https://marijnschepers.wixsite.com/naturesbookworm
bekijk mijn Instagram: Naturesbookworm
bekijk mijn Goodreads: https://www.goodreads.com/user/show/107967514-marijn-marijn-schepers
Wil je meer lezen over wat ik van dit boek vind?
bekijk mijn Blog: https://marijnschepers.wixsite.com/naturesbookworm
bekijk mijn Instagram: Naturesbookworm