Een meeslepend verhaal
Een meeslepend verhaal over een jonge arts dat zich afspeelt in een periode waarin een vrouwelijke dokter nog niet normaal/gewenst is. Waar de verschillen tussen platteland en stad, arm en rijk, katholiek en protestants veel aan de orde komen. In een tijd waarin penicilline net ontdekt is en levens redt, maar verder is de geneeskunde nog niet zo ver ontwikkeld. Daarnaast gaat het ook over familiebanden en de liefde en zitten er spannende stukken in het verhaal.
In het decor van de jaren vijftig, vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat daarom ook over de impact van de oorlog op de Duitse bevolking, dat liet mij niet onverschillig en zorgde voor gemengde gevoelens. Het gaat over nationaalsocialisme, oorlogsweduwen, zwervende weeskinderen, platgebombardeerde gebouwen, geldhervorming, verschillen binnen de Duitse gemeenschap, smokkelen en veerkracht van mensen.
Het wordt verteld vanuit Thea, een sterke, hardwerkende, idealistische vrouw. Ze heeft een fijne band met haar zussen. Haar baas Georg Berger is eigenzinnig en onconventioneel en komt in eerste instantie nors over. Haar werk is niet gemakkelijk door de omstandigheden op het platteland en omdat ze in het dorp niet zitten te wachten op een vrouwelijke arts. Ik vond haar levensverhaal dapper, mooi en interessant en ben benieuwd hoe het haar verder gaat in deel 2.