Ontroerend verhaal over een moedig meisje.

MarYan MarYan
12 apr 2022

Er zijn veel boeken met verschrikkelijke, waargebeurde verhalen, die verteld moeten worden.. én gelezen. Sommige van die verhalen zijn ook nog es heel goed geschreven.
Dit is zo'n verhaal.

Maar het is niet alleen een triest verhaal, het is vooral een dapper en hoopvol verhaal, omdat Mala ons laat zien hoe je moet overleven in de moeilijkste omstandigheden.

Mala groeit zorgeloos op in een groot, warm Joods gezin in het Poolse stadje Tarnogrod.
Als de Duitsers Polen binnenvallen is ze 12 en verandert alles.
 Door de ogen van Mala, een onschuldig kind, lezen we hoe de oorlog binnendringt, hoe er steeds minder mag en kan, alles op slinkse wijze wordt afgenomen.. Hoe het kwaad om zich heen grijpt.

Mala is intelligent, sterk en dapper en ziet er niet heel Joods uit.. Ze verwijdert haar Jodenster en gaat op zoek naar eten in omliggende dorpen.
 Op een dag als ze met haar buit thuiskomt is haar familie gedeporteerd en ligt er een brief van haar oudere zus die schrijft dat ze weg moet blijven. Voor haar eigen bestwil.
Ze beseft dat ze vanaf nu alleen is, volwassen moet zijn en trekt diep het bos in, vergezeld van het zwerfkatje dat steeds bij haar is. Ze noemt hem Malach wat in het Hebreeuws beschermengel betekent.

Mala en Malach zwerven rond door het grote bos en langs dorpjes. Ze slapen in greppels en soms in hooibergen en door haar inventiviteit weet ze soldaten te misleiden en gevaarlijke situaties te overleven. Op wonderbaarlijke wijze komt ze ook steeds aan eten. Ze vindt oplossingen in de strenge winter en komt zelfs in Duitsland terecht! Maar de enige die ze kan vertrouwen is haar kat, die haar ook troost biedt. En ze vertrouwt op Hasjem (God)

" 'Vaarwel, kindertijd' zei ik, en hoewel ik maar klein van stuk was en nog een jong meisje, liep ik met rechte rug, alsof ik groot en volwassen was, naar de vrijheid, naar het leven. 'Als ik wil overleven, moet ik geloven dat ik groot en sterk ben en helemaal onafhankelijk worden, net als dieren in het wild'  nam ik mezelf voor. In het bos viel ik al snel in slaap"

Hoe Mala kans ziet om als enige van het gezin de oorlog te overleven lees je in dit prachtige ontroerende boek.

Meer recensies van MarYan