Hoe ga je ermee om en hoe ontkom je eraan

MarYan MarYan
7 mrt 2026

Manipulatie merk je niet altijd direct op. Bijna niemand denkt dat hij makkelijk te manipuleren is, toch gebeurt het best veel. In de werkomgeving, in gezinnen, in de liefde, maar ook door instanties, in allerlei systemen, in tv-programma’s, het journaal. En er bestaat ook self-gaslighting!
Slachtoffers zijn vaak zorgzame empatische mensen met een laag zelfbeeld. Of die bang zijn voor conflicten.
Het komt in alle lagen van de bevolking voor.

Mijn dochter zei: ‘Het is een soort mol’ (het programma is weer begonnen inderdaad) Een mol zet je ook op het verkeerde been..
Manipulatie is niet direct gaslighting, dat laatste is het als het bij voortduring, systematisch gebeurt.
Maar..
It takes two to tango.. Niet om iemand een schuldgevoel aan te praten overigens ..
En ik denk ook, hoe is het ontstaan. Niemand wordt als gaslighter geboren. Of als slachtoffer van.. In de eerste hoofdstukken leek het voor mij of de gaslighter een dader was, een boef of monster. Verderop in het boek blijkt dat het meestal om onzekere mensen gaat die controle willen.
Ze gaan daar alleen te ver in. Soms heel ver. Dat is niet goed te praten. Maar, zoals gezegd.. Er zijn 2 nodig voor deze dans. Je hoeft niet mee te doen. Ik denk dat beiden in feite psychologische hulp nodig hebben.
Alice Vlottes geeft in de boek ook tips hoe je kunt reageren als je het idee hebt dat je gemanipuleerd wordt.
In ernstige gevallen moet je natuurlijk wegwezen.
Het boek is heel overzichtelijk ingedeeld, wat is het, hoe werkt het.. met voorbeelden uit de praktijk.. In de laatste hoofdstukken ook tips voor als je iets in de maatschappij aan de kaak wilt stellen, klokkenluiders gaan er vaak zelf aan onderdoor helaas. In je eentje opboksen tegen een organisatie kan je slopen. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je -heel handig- een samenvatting.
Ik vind het een leerzaam, makkelijk leesbaar en overzichtelijk boek.

Meer recensies van MarYan