Zeer interessant, maar ook verontrustend en belangrijk!

MarYan 28 november 2025
Heeft de levensloop van je (voor-)ouders invloed op jouw leven? Wat waren de omstandigheden rond jouw geboorte.. Heb je broers, zussen, ben je geboren na een abortus.. Komt jouw naam veel voor in de familie?
Wat is de betekenis van jouw naam..
Het is van belang dat je jezelf wordt, dat je je onderscheidt van je familie, dat gaat beter met een eigen naam.

Wat een boeiend boek is dit, ook verontrustend.. Wat weten wij weinig van verbanden, van wat onze psyche doet (bv oplossingen zoeken), hoe ons onbewuste werkt. Hoe we zelf (of onze familie) ongeluk/ziekte veroorzaken door keuzes.

Ik ben dingen op het spoor gekomen, beter gaan begrijpen. Verrassende zaken ontdekt. Mijn rol als middelste zus bv.

Teveel overeenkomsten, door namen te herhalen in de familie of data, namen die op elkaar lijken, hetzelfde klinken, kunnen een risico vormen..
Klinkt vergezocht?

Elisabeth Horowitz heeft meer dan 25 jaar onderzoek gedaan en heeft duizenden familiegeschiedenissen geanalyseerd.
Komt iemand bij haar met klachten dan vraagt ze naar de veranderingen in de familie.. Was er kortgeleden iets bijzonders in de familie; een huwelijk, geboorte, sterfgeval.. Verhuizingen..

Ik stond echt perplex van wat allemaal invloed kan hebben. Ook al heb je geen contact met je familie, ze hebben nog steeds invloed op je leven, zelfs familieleden die niet meer leven.
Ze geeft ook veel voorbeelden uit de praktijk, ook van bekende personen als John Lennon, Steve Jobs..
Het is leerzaam om je stamboom in kaart te brengen met belangrijke data, namen en voorzover dat kan achter gebeurtenissen, ziektes, geheimen te komen..

Heb je klachten (lichamelijk/psychisch) of zit je met vragen, dan kan dit sowieso een verhelderend boek zijn.
Wat me wel opviel is dat er zo vaak sprake was van verdwijningen.. Als reactie op.. Ook ongelukken kunnen veroorzaakt worden door een verandering of teveel gelijkenissen .. Verdwijningen komen in ons dichtbevolkte land minder voor denk ik.
Ik had nog wel wat meer tips willen krijgen, deel 5 waar dit aan bod komt is wat kort. Maar je kunt dus wel iets doen om te voorkomen of te veranderen, ten goede te keren.
Een wonderbaarlijk intrigerend boek!

Meer recensies van MarYan

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.