Joop ter Heul herleeft in Haarzuylens

MarYan 11 februari 2026
Liz Luyben van @moordpodcast wilde altijd nog es een verhaal schrijven dat zich afspeelt op Kasteel De Haar in Haarzuylens. Ze groeide daar vlakbij op en was ook een tijd gids op het kasteel.
Dat boek is er dus gekomen! Een echte cosy crime!
Het verhaal doet me erg denken aan de boeken van Agatha Christie. Er zijn heel veel verdachte personages met ingewikkelde namen van adellijke personen, de namenlijst voorin is dan ook hard nodig. Ik moest er in het begin steeds op kijken, wat de vaart er wel wat uithaalde. Na een tijdje zat ik er helemaal in en werd het leuk.
Wat ook bijzonder is dat ze personages uit andere boeken gebruikt zoals Joop ter Heul en haar vriendin Nettie, de laatste is een soort Miss Marple, mét aanbidders. Joop en Nettie kwamen in een eerder boek van Luyben ook al voor om een moordzaak op te lossen. De hoofdstukken zijn kort met een bijpassende illustratie en er zit veel humor in.
Je waant jezelf 100 jaar terug op het kasteel, glurend om het hoekje of in een van de geheime achterkamertjes om verdachten af te luisteren..
Ik ga het kasteel binnenkort ook echt bezoeken!
Direct in het begin is er al iemand verdwenen, en later op het bal waarvoor de gasten zich verkleden als Napoleon wordt er nog iemand vermoord. Kan onze ‘miss Marple’ deze zaak oplossen.. met gevaar voor eigen leven...
Dat mag je zelf ontdekken in deze onderhoudende historische crime.
3,5 sterren

Meer recensies van MarYan

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.