Advertentie
    Merel Hebban Recensent

“Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit” is een van de uitspraken die Bianca Toeps met enige regelmaat aan moet horen. Ze gebruikte deze uitspraak als titel voor haar boek, waarin ze uitlegt wat autisme wél inhoudt en welke dingen wel en welke dingen niet handig zijn om te doen of te zeggen tegen een autist.

Bianca Toeps is fotograaf, websitebouwer en blogger. Ze woont in Den Haag en drie maanden per jaar in Japan, in haar favoriete stad Tokio. Bianca heeft autisme en schreef naar aanleiding van haar ervaringen Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit.

Aan de hand van de kenmerken van de DSM-V voor autisme en haar eigen ervaringen legt ze uit wat het nu echt inhoudt om autisme te hebben. Vervolgens deelt ze haar levensverhaal en ervaringen van anderen met autisme, wat duidelijk maakt tegen welke problemen autisten aanlopen. Ze bespreekt zowel oude, inmiddels wat achterhaalde theorieën, zoals de theory of mind, als nieuwe, meer passende theorieën, zoals de intense World-theorie. De combinatie van feiten en ervaringen maken het een informatief, maar ook prettig leesbaar boek.

Bianca Toeps kaart serieuze onderwerpen aan. Ze stelt vooroordelen over autisten aan de kaak en geeft daarmee aan welke reacties beslist niet gewenst zijn. Voor de niet-autistische lezer geeft ze tips over hoe je wel kunt omgaan met een autist. De lezer die zelf autisme heeft, zal veel herkenning in het boek vinden. Ondanks het serieuze onderwerp wordt het boek nergens zwaar. Er zit namelijk veel humor in het boek. Dit houdt het niet alleen luchtig, het laat ook zien dat autisme ook grappige kanten heeft.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit zou door iedereen gelezen moeten worden. Het tackelt vooroordelen over autisme en laat zien wat je beslist niet tegen autisten moet zeggen, maar geeft ook tips hoe het dan wel moet.

Reacties op: boek met maatschappelijke waarde

174
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit - Bianca Toeps
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners