“Een thriller met meerdere lagen, waarin emotie net zo’n grote rol speelt als mysterie.”

Moon Kager Moon Kager
4 apr 2026

Een jaar na het dodelijke ongeval van haar vader krijgt de bijna achttienjarige Sue bezoek van een voor haar onbekende man. Hij waarschuwt haar: haar leven is in gevaar, ze hebben het op haar gemunt. Dat deze waarschuwing geen loze woorden zijn, blijkt al snel. Enkele uren na zijn bezoek wordt de man dood aangetroffen in zijn muziekstudio.
Sue neemt de waarschuwing serieus, maar niemand gelooft haar. Toch blijft het gevoel knagen dat ze wordt gevolgd. Wanneer Sue vervolgens een ontdekking doet die alles in een ander licht zet, is ze vastberaden om de waarheid boven water te krijgen.

Een prachtige titel voor de 26e thriller van onze Vlaamse koningin van de spannende boeken. Want die titel mag Sterre Carron inmiddels wel dragen, denk ik zo. Dit verhaal is aangrijpend en laat zich niet ‘even tussendoor’ lezen. Het kent meerdere lagen en zit vol spanning, emotie, mededogen, mysterie en wantrouwen. De lezer krijgt het allemaal voorgeschoteld in Erfenis van leugens.

Het is een verhaal waarin je als lezer, net als de hoofdpersoon, niemand vertrouwt. Dat komt vooral door de manier waarop Carron het personage Sue neerzet: menselijk, kwetsbaar en vol empathisch vermogen. Als vanzelf schuif je naar het puntje van je stoel en draait het brein overuren. Wie vertelt de waarheid? Wie kun je vertrouwen? En vooral: hoe zit het nu echt?

“Filmisch, ongrijpbaar en doordrenkt van wantrouwen en empathie.”

Dit boek laat je niet onberoerd. Het verhaal moet even bezinken, mede door de persoonlijke kwesties die hoofdinspecteur Erin De Donder op haar bord krijgt. Ook Sue’s verhaallijn is intens en filmisch uitgewerkt, wat zorgt voor emoties die blijven hangen. Tel daar de spanning en het voortdurende wantrouwen bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat dit opnieuw een thriller is die van de pagina’s af knalt. Heerlijk ongrijpbaar, met filmische scènes en een ondertoon van wantrouwen en medeleven die het verhaal dragen. Sterre Carron zou Carron niet zijn als zij dit alles niet weet te verweven tot een meeslepende pageturner die je pas weglegt wanneer de laatste punt is gelezen.
Het menselijke karakter van dit verhaal maakt diepe indruk. Met Erfenis van leugens bewijst Carron opnieuw waartoe zij in staat is.

Meer recensies van Moon Kager