Een verkeerde keuze

Nienke Hutten 25 oktober 2025
Waar ik deel 1 van dit boek heel leuk vond, viel deze me helaas ontzettend tegen. Ik vind dit heel jammer, want ik vind het onderwerp wel echt heel belangrijk en had dus ook echt gehoopt deze te kunnen aanraden.

Ik vond dit deel heel geforceerd aanvoelen, alsof de schrijfsters vonden dat ze iets over dit onderwerp moesten schrijven, maar er eigenlijk niet echt een compleet verhaal bij hadden. Het leek voor mij een beetje alsof het verhaal compleet was verzonnen en er geen onderzoek of navraag was gedaan, waardoor het heel overdreven en nep aanvoelde. Het realistische element was voor mij verdwenen, waar dat in deel 1 heel duidelijk aanwezig was.

Waar voor mij het realistische gedeelte ook ontbrak is in de denkwijze van de meiden in de hoofdrol. Ik vond de acties en gedachtegang van de meiden helemaal niet passen bij de leeftijd en levensfase waarin zij zich bevinden. Ook dit voelde heel geforceerd aan. Het was zó extreem feministisch/activistisch dat het bijna een professionele actiegroep had moeten zijn en dat vind ik niet realistisch bij een groep tieners die daar geen hulp van volwassenen bij krijgt.

Wat mij daarnaast erg dwarszat was het taalgebruik. In mijn dagelijks leven werk ik veel met jongeren en ook in het weekend ben ik vrijwilliger met jongeren en ik heb nergens zo extreem Nederlands-Engels gemixt gehoord. Ik luisterde naar het boek en misschien viel het me daardoor meer op, maar ik cringede echt ontzettend bij iedere Engelse term die onnodig door de Nederlandse taal heen werd gegooid. Oke, het gebeurt af en toe zeker, maar niet in deze hoedanigheid en vaak ook niet dit soort woorden, maar meer ‘TikTok’/meme uitspraken.

Ik vond dit dus echt jammer, want ik vond deel 1 wel heel leuk, maar ik denk niet dat ik deel 3 ga lezen en ik raad dit deel ook niet aan.

Meer recensies van Nienke Hutten

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.