Obsessed

Nienke Hutten 28 januari 2026
3.5 uit 5 sterren
Het is lang geleden dat ik voor het laatst een boek van Mel Wallis de Vries heb gelezen. En daarmee bedoel ik dat ik toen zelf volgens mij nog in groep 8 of de brugklas zat - en dat is al een goede 14 jaar geleden… Ik vond de boeken van Mel als tiener echt heel leuk en heb er later nog veel aan gedacht, maar ik had in ieder geval tegenwoordig wel echt het idee dat de boeken volgens een bepaald patroon geschreven werden en qua plot ook veel op elkaar leken. Nou was dat toen misschien ook wel zo, maar dit boek heeft mijn visie wel veranderd!

Ik start volgende week met een nieuwe baan als docent Nederlands op een school waar leesplezier erg hoog in het vaandel staat. Ik vond het dus wel handig om me nóg wat verder te verdiepen in jongerenliteratuur (alsof ik dat nog niet deed) en vond de boeken van Mel wel een goed idee om mee te beginnen. Immers zijn dit de boeken van de jongerenafdeling in de bieb die ik de afgelopen jaar tijdens mijn werk het meeste stukgelezen heb zien worden!

Obsessed is volgens mij het nieuwste boek van Mel, dus daar begon ik mee en ik ben zeker niet teleurgesteld. Het is sowieso een vrij kort verhaal (ik heb hem geluisterd en hij is maar vier uur als audioboek), wat natuurlijk al een goede motivatie is voor jongeren. Ook zit er wat mixed media in - stukken proza, maar ook politiedossiers en verhoren - wat zorgt voor een fijne afwisseling in het lezen en zijn de hoofdstukken sowieso al lekker kort. Allemaal lekker laagdrempelig.

De personages vond ik niet bijster interessant: de hoofdrollen waren toebedeeld aan een groepje meiden, allemaal niet echt met een heel onderscheidende persoonlijkheid, en wat kleine bijrollen. De personages waren allemaal niet echt uitgediept, iets wat van mij wel wat meer had gemogen. Wat hierin wel weer goed was uitgewerkt, is de representatie van depressie en chronische hoofdpijn (bij twee verschillende personages). Dit komt gelukkig steeds meer voor in jongerenliteratuur en draagt positief bij aan de verbreding van jongeren hun wereldbeeld.

Het plot vond ik gelukkig erg actueel en spannend! Het fijnste is de grote waarschuwing van ‘don’t drink and drive’ die aan het plot gegeven is, omdat dit onder jonge bestuurders helaas steeds vaker wel weer gebeurt en het verhaal realistische en erg vervelende gevolgen laat zien van dat wat er kan gebeuren als je het wel doet. Verder laat het plot een goed uitgediepte vriendschap zien, maar daarnaast ook een gevoel van eenzaamheid bij een van de personages - iets wat voor jongeren helaas ook regelmatig herkenbaar is - en onzekerheid wat betreft de liefde. Daarnaast is het een spannend verhaal over een auto ongeluk met mysterieuze en slechte afloop en een politie onderzoek naar de specifieke omstandigheden hiervan.

Ik denk dus dat dit een erg leuk en spannend boek is voor jongeren!

Meer recensies van Nienke Hutten