Een aangrijpend verhaal

Nienke Hutten 18 juni 2025
Bedankt voor het recensie exemplaar Uitgeverij Rainbow!
Ik geloof dat we inmiddels allemaal mijn relatie met populaire boeken kennen: complex. Ik raak vaak erg enthousiast over bepaalde concepten en verhalen door recensies en andere vormen van content over boeken en als ik de populaire boeken in kwestie dan lees, ben ik meestal ontzettend teleurgesteld, want het boek voldoet nooit aan mijn hoge verwachtingen.

Toen dit boek verscheen bij Uitgeverij Rainbow was ik stiekem toch best wel nieuwsgierig. Waarom? Niet alleen is dit natuurlijk niet het typische BookTok boek, maar ook is dit boek mij aangeraden door de beste vriendin van mijn moeder - een docente Nederlands met wie ik over boeken toch eigenlijk wel altijd op een lijn zit. Ik heb er gelukkig dan ook geen spijt van dat ik dit boek heb gelezen!

Om heel eerlijk te zijn: het voldeed ook niet aan mijn verwachtingen. Zó mooi en zó geweldig als alle recensies en meningen (ik werk in de bibliotheek dus krijg daar ook nog veel te horen van collega’s en klanten) vond ik het niet. Daar ben ik ook meteen heel eerlijk in. Maar het is absoluut een erg goed geschreven boek en ook zeker een boek wat je bijblijft.

Qua taalgebruik vond ik het eigenlijk een heel eenvoudig boek, maar ik vond het wel steengoed hoe dat is geschreven. Het boek gaat namelijk over een meisje dat eigenlijk verwaarloosd wordt, niet naar school gaat en weinig andere vormen van sociale interactie meemaakt. Zij loopt dus in vrijwel alle opzichten achter op haar leeftijdsgenoten, waaronder het taalgebied. Het is heel interessant om het verhaal te lezen vanuit haar vertelperspectief en dus ook op haar taalniveau te zitten eigenlijk. Ze heeft een prima woordenschat, maar complexe zinsbouw en ingewikkelde woorden blijven in haar belevingswereld achterwege. Op andere momenten dan die vanuit haar gefocaliseerd worden zit de taal dan juist weer wat complexer in elkaar en ik vind het heel krachtig om te zien hoe de auteur hiermee heeft gespeeld.

Dan het verhaal zelf. Ik vond het best wel een heftig verhaal om te lezen, vanwege de verwaarlozing van een kind, maar ik vond de verwaarlozing zelf niet eens het ergste. Wat mijn hart eigenlijk echt brak is het feit dat er geen professioneel of sociaal vangnet is en zo’n meisje volledig aan zichzelf is overgeleverd. Dit lees je heel erg terug in het boek in de naïviteit van het meisje, maar ook heel erg in haar gebrek aan vertrouwen in anderen. Dit heeft natuurlijk ook grotendeels te maken met de setting - een kleine gemeenschap aan een moerasgebied ergens achteraf gelegen in Amerika en ook nog eens halverwege de vorige eeuw. Het deed gewoon vooral pijn, omdat het de harde realiteit kan zijn en dat verdient niemand.

Verder denk ik dat het boek gewoon niet écht aan mijn verwachtingen voldeed wat betreft het ‘thriller’ gedeelte. Op de voorkant staat heel mooi dat het een thriller is, maar buiten het feit dat er iemand dood is er er een paar kleine hoofdstukken zijn waarin er een moord wordt opgelost, is er niks thrillerachtigs aan dit boek. Sterker nog, de ‘thriller’hoofdstukken waren niet eens gevuld met spanning of psychologische analyses, maar voelden heel slap aan - alsof de personages zelf ook geen zin hadden om aan een thriller deel te nemen. Wat dit betreft zijn er echt verkeerde verwachtingen gewekt richting de lezer en zeker richting doorgewinterde thrillerlezers. Doordat ik het hele boek op iets spannends zat te wachten heb ik ook minder kunnen genieten van de rest van het boek en dat vind ik erg jammer.

Om een erg lang verhaal kort te maken: als je met de juiste verwachtingen dit boek ingaat, is het echt een topper! Het is zeker geen thriller, maar wel een ontzettend interessant boek en een verhaal met genoeg stof tot nadenken: wat is jouw rol in de maatschappij, wie is er verantwoordelijk voor in de steek gelaten kinderen, hoe kijkt en handelt de maatschappij naar buitenbeentjes? Ik zou het boek in dat opzicht zeker aanraden en ben ook erg benieuwd naar de film.

Meer recensies van Nienke Hutten