Een lekker kort boek voor tussendoor
Dit boek is tegelijkertijd een losstaand te lezen boek - het kinderboekenweekgeschenk van 2018 - en onderdeel van een serie. Ik heb deze los gelezen en moet zeggen dat ik dat niet als onprettig heb ervaren. Ik vond het boek prima te volgen en had er geen last van dat ik de eerste vier delen niet heb gelezen.
Hoewel ik nog niet meer boeken van Jozua Douglas heb gelezen, vind ik altijd wel dat deze er erg leuk uitzien. De omslagen zijn mooi geïllustreerd en hebben allemaal een eenduidige stijl, waardoor meteen duidelijk is dat ze van Douglas zijn. Ook de binnenkant van de boeken vind ik erg mooi en goed in balans: er is veel tekst, maar ook veel relevante en ondersteunende illustraties. Ook bij dit boek was dat het geval. De illustraties zorgen, zeker voor kinderen, gewoon voor een erg prettige en speelse leeservaring. Daarnaast sluiten ze mooi aan bij de inhoud van het boek, of laten ze juist wat grappige tegenstrijdigheden zien. Fijn voor de visueel ingestelde lezer!
Daarnaast was het verhaal zowel humoristisch als leerzaam. Het gaat over twee leiders van naburige eilanden die ruzie hebben met elkaar over verschillende maatschappelijke kwesties - en dan natuurlijk kwesties die voor kinderen begrijpelijk zijn en geen hele zware thematiek die speelt in onze hedendaagse politiek. Toch vind ik dat juist hedendaagse politiek, maatschappijkritiek en polarisatie heel goed terug te vinden is in het boek, zeker voor de volwassen lezer. Hoewel ik de parallellen die getrokken kunnen worden zelf heel interessant vind om over na te denken, vind ik het voor de kinderen ook heel leerzaam. De lezer krijgt een beginnend inkijkje in politieke kwesties en vooral over conflicten oplossen op een vreedzame manier, in plaats van met modder gooien. Via dit verhaal worden verschillende respectsnormen zo indirect bijgeleerd en voor de volwassen lezer (die het zelf leest of voorleest) zit er dus een dubbele laag in het boek.
Ook leest het boek heerlijk vlot weg door humoristisch en eenvoudig taalgebruik. Je vliegt dus echt door het boek heen.
Ik ben zeker van plan om meer boeken van deze auteur op te pakken!
Ik ben zeker van plan om meer boeken van deze auteur op te pakken!