Moderne misdaad

Nienke Hutten 27 augustus 2025
heb dit boek mogen ontvangen als recensie exemplaar van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank!
Ik geef dit boek 3.5 van de 5 sterren.

Ik wil mijn recensie beginnen bij het begin: de vormgeving van het boek. Ik ben namelijk echt fan! Sowieso heb ik weinig boeken in mijn kast staan die kunnen tippen aan de sprayed edges van dit boek, want die zijn echt zo gedetailleerd en zo mooi en passend bij het verhaal - en dat geldt daarmee ook voor de voorkant. Daarnaast is de binnenkant van het boek ook heel tof vormgegeven. Het boek wisselt af tussen stukken proza en stukken transcriptie van TikTok-videos en is daarmee erg interessant qua afwisseling in tempo. De stukken proza zijn wat serieuzer van aard en ook langer, terwijl de transcripties kort zijn, maar wel veel informatie verschaffen.

Voordat ik verder inhoudelijk op het boek inga, wil ik graag even benoemen dat ik het niet aanraad om dit boek los te lezen. Ik heb zelf nog geen van de andere delen uit deze serie gelezen - ik ben dat wel van plan, maar moet ze even ergens zien te vinden - en ik merkte tijdens het lezen best wel dat ik het gevoel had net iets te weinig voorkennis te hebben. Ondanks dat de rechtszaken uit dit boek waarschijnlijk goed los te lezen zijn, weet je eigenlijk niks over de advocaten en mis je dus achtergrondinformatie over hun levens. Hoewel het verhaal verder goed te volgen was, vond ik dat jammer, aangezien ik voor mijn gevoel meer uit het verhaal had kunnen halen.

En dan de inhoud! Ik vond het plot echt heel erg tof. Ik lees vaker politiethrillers, maar een juridische thriller heb ik eigenlijk nog nooit gelezen. Een verhaal over een moordzaak is mij dus niet onbekend, maar ik vond het wel leuk om dat een keer vanaf de andere kant te lezen. Ook is het heel interessant om een inkijkje te krijgen in de juridische wereld. Ik ben daar gelukkig nog nooit mee in aanraking gekomen en weet er dus echt helemaal niks vanaf. Dan is het erg leuk om te lezen hoe zo'n zaak wordt voorbereid, maar ook hoe een rechtszaak in zijn werking gaat.

Verder vond ik de rechtszaken die werden behandeld ook heel interessant en passend bij de moderne maatschappij. Het boek gaat deels over femicide, maar vooral ook over traumaverwerking (of eigenlijk een gebrek daaraan), vertrouwen en (on)schuld. Ik vind daarbij de psychologische aspecten het meest interessant om over te lezen en ik vind ook dat die in dit boek heel goed zijn uitgewerkt. Hoewel de meeste daden echt niet goed te praten zijn, vind ik wel dat er heel goed is beschreven wat de motivaties en beweegredenen waren en daardoor kreeg ik het bijna voor elkaar de dubbelvoudige moord goed te praten voor de dader (gelukkig heb ik een geweten en logisch verstand en deed ik dat niet). Alles aan de psychologische spelletjes van de dader voelde ook zo logisch en goed uitgewerkt dat ik het eigenlijk gewoon eng vond worden. Dat is dus echt heel goed gedaan.

Het oplossen van de zaak vond ik ook een goed uitgewerkte plotlijn. De advocaten zijn natuurlijk niet betrokken bij het politieonderzoek en moeten dus hun eigen onderzoek opstarten om antwoorden te kunnen krijgen en zo hun clienten te kunnen helpen. Dit gebeurt niet altijd op orthodoxe wijze en levert ook vaker frustratie dan resultaat op. Die frustratie was dan weer erg goed voelbaar voor de lezer. De spanning werd steeds opgebouwd en dan kwam er teleurstelling in het onderzoek. Voor mijn gevoel werd ik als lezer ook echt betrokken bij het onderzoek om mee te denken over mogelijke oplossingen om verder te komen en dat vond ik ook erg tof.

De personages vond ik dus iets minder interessant, omdat ik eigenlijk veel opbouw heb gemist in de eerdere 8 delen. Ik heb het gevoel dat ik écht flink wat informatie mis en daardoor misschien sommige keuzes van de personages ook niet goed begreep. Daarnaast voelde de personages eigenlijk heel oppervlakkig en weinig uitgewerkt, waardoor ik in ieder geval van die advocaten niet veel heb onthouden. Als je zoiets in een verhaal niet belangrijk vindt, dan is het denk ik prima om dit boek los te lezen, maar ik heb graag een duidelijk beeld voor me om aan die personages te koppelen en dat ging hier eigenlijk niet.

Al met al vond ik het dus een erg tof verhaal, maar heb ik wel het gevoel wat achtergrondinformatie te missen op sommige punten. Ik raad dit boek dus zeker aan, maar wel na het lezen van de eerste 8 delen.

Meer recensies van Nienke Hutten