Een belangrijke toevoeging aan de Nederlandse boekenwereld!

Nienke Hutten Nienke Hutten
22 apr 2022

Beoordeling:
4 uit 5 sterren

Samenvatting:
Dit non-fictie boek vertelt het verhaal van Jantine, hoe haar naaktfoto’s in de pubertijd online zijn gezet en verspreid en hoe zij daar zo’n 15 jaar later onderzoek naar gaat doen. Daarnaast bevat het boek ook een positief pleidooi over seksualiteit, tips voor ouders, docenten en andere volwassenen over hoe hiermee om te gaan en (online) plaatsen waar jongeren naartoe kunnen met vragen of voor informatie.

Recensie:
Ik heb dit boek bijna in één ruk uitgelezen, zo goed vond ik het. Het pakt je meteen door middel van een tijdlijn van de gebeurtenissen in Jantine’s leven aan het begin van het boek en het laat je constant nadenken over van allerhande onderwerpen.
Jantine schrijft heel open en eerlijk over dit onderwerp, over haar gevoelens en angsten en over hulp die ze kreeg van betrokkenen. Ik vind het fijn dat ze dit zo doet, omdat dat het taboe doorbreekt. Seksualiteit is een normaal onderwerp en zou gewoon bespreekbaar moeten zijn en dat is het nu vaak niet (goed).
Het verhaal zelf is natuurlijk erg shockerend, maar zet je wel aan het denken. Wie zat er fout? Waarom zijn deze stappen ondernomen? Waarom was er geen goede hulp voor Jantine? Enzovoorts. Dit soort vragen stelt Jantine ook zelf in haar boek, iedere keer na een stukje tekst. Ik denk dat dit soort vragen erg goed zijn om te bespreken in een school-setting en om de jeugd te laten nadenken over situaties als deze, zelfs als dit niet direct aan de orde is. Het moet wat meer worden genormaliseerd om over seksualiteit en ontdekken te praten en ik denk dat dit boek een goede eerste stap is!
Als toevoeging aan mijn vorige puntje vind ik het ook echt echt top dat er aan het einde tips worden gegeven voor (online) informatie, maar ook tips voor volwassenen om het hier met de jeugd over te hebben. Dat maakt de stap alweer een stuk kleiner en maakt het makkelijker om te bedenken waar je het dan precies over moet hebben. Nogmaals: het is belangrijk y’all!

Conclusie:
Ik raad dit boek aan iedereen aan, of je nou non-fictie leest of niet, of je nou open-minded bent of niet, dit boek is belangrijk en geeft veel inzichten over seksualiteit en het ontdekken daarvan. De negatieve kanten van het verspreiden van andermans naaktfoto’s worden belicht, maar er wordt ook zeker nadruk gelegd op de positieve kanten van het maken van naaktfoto’s en andere vormen van je seksualiteit ontdekken. Dit boek is een goede om te bespreken op middelbare scholen en zo het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken!

Meer recensies van Nienke Hutten