Een zoektocht naar identiteit
De prins en de naaister is een graphic novel die door iedereen gelezen moet worden. Het verhaal bevat enkele erg belangrijke en mooie thema’s die perfect worden aangevuld en versterkt door de prachtige tekeningen. In het verhaal volgen we Prins Sebastian en zijn kledingmaakster Frances op hun reis naar het vinden van hun identiteit en onvoorwaardelijke liefde voor elkaar, hun familie en de kunst die hun helpt bij het uiten van hun diepste dromen. Al deze thema’s komen op hun eigen manier naar voren in het verhaal en worden ook prachtig beschreven vanuit verschillende oogpunten. Wat ik het mooiste vond aan dit verhaal is dat alle thema’s uiteindelijk op een schitterende manier samen komen tijdens de modeshow van hun leven.
Prins Sebastian worstelt met zijn genderidentiteit en wat het betekent dat hij graag jurken draagt. Aan de andere kant worstelt Frances met haar identiteit als kledingsmaakster die ze gedeeltelijk verborgen moet houden om Sebastian te beschermen. Naarmate we verder in het verhaal komen zien we hoe beide personages een enorme groei doormaken bij het tonen van hun ware identiteit. De liefde die langzaam groeit tussen Sebastian en Frances helpt hun hierbij enorm. Zoals de vader van Sebastian tegen Frances zegt: ‘’Ik was bang voor de toekomst van mijn zoon, maar toen ik zag dat jij van hem hield wist ik dat alles goed zou komen.’’
Het thema kunst komt duidelijk naar voren in de vorm van de jurken die Frances ontwerpt voor Sebastian. Dit verhaal laat hiermee zien dat kunst kan helpen bij het uitdrukken van gevoelens en emoties die je misschien op andere manieren niet durft of kunt uitdrukken. Kunst is hiernaast ook hetgeen wat Frances en Sebastian bij elkaar brengt en op een diep niveau met elkaar verbind. Het laatste thema, familie, is minstens zo belangrijk binnen dit verhaal. Sebastian is bang om zijn familie teleur te stellen en probeert zijn eigen gevoelens te verstoppen om hun gelukkig te maken. Wanneer Sebastian ge-out wordt is zijn vader vooral bang dat hij al die tijd iets fout heeft gedaan. Later ziet hij in dat Sebastian gewoon is wie hij is en steunt hij zijn zoon op de meest prachtige manier mogelijk; door te laten zien dat mannen die soms graag een jurk dragen helemaal niet anders zijn en evenveel respect en liefde verdienen als alle andere mensen.
De prins en de naaister is dus een ontzettend mooi en hoopgevend verhaal waarin belangrijke thema’s op een originele wijze besproken worden. Alle thema’s zijn met elkaar verbonden en worden doormiddel van Wangs schitterende, kleurrijke en zwierige tekenstijl tot leven gebracht. Alles komt bij elkaar om één erg belangrijke boodschap uit te dragen: ‘’Je mag zijn wie je bent.’’ De prins en de naaister hebben mij meegenomen op een reis naar hun identiteit en tijdens deze reis hebben ze mijn hart voor de volle 100% veroverd. Dit is een van de mooiste graphic novels die ik tot nu toe heb mogen lezen en daarom krijgt hij van mij ook de volle 5 sterren.