Advertentie

“De zon is ook een ster” van Nicola Yoon is een verfrissend en mooi verhaal over Daniel, een Aziatisch-Amerikaanse jongen van 17 en Natasha, een Afro-Amerikaans meisje van Jamaicaanse origine, die elkaar ontmoeten op de dag dat zij zal uitgewezen worden. Natasha en haar ouders zijn immers illegaal in de Verenigde Staten.

De jongen heeft een oudere broer die heel slim maar ook heel gemeen is, en die studeerde aan Harvard. Hij is echter weggestuurd en daardoor komt nu de druk van zijn ouders, ze willen een zoon die als dokter afstudeert, op hem te liggen.

Terwijl Natasha heel wetenschappelijk en analytisch is aangelegd en data-analist wil worden, droomt Daniel ervan dichter te worden, is hij gevoelig en romantisch, huilt hij als hij iemand ziet huilen en ligt zijn hart op zijn tong.

Daniel zoekt naar een teken van God, een reden om niet naar de afspraak voor de universiteit te moeten gaan. Op het jasje van Natasha leest hij “Deus ex machina” reden genoeg om haar (eerst stiekem) te volgen.

De korte hoofdstukken laten je telkens kennismaken met de gedachten van de twee jongeren, afgewisseld met de personen die ze tegenkomen of hun ouders, waardoor je ook hun beweegredenen en gedachten begrijpt. Het boek is dan ook een prachtig lesje in empathie. Wat anderen doen, heeft echter ook gevolgen voor hen en vice versa.

Terwijl Natasha alles wetenschappelijk benadert, is Daniel emotioneel, verliefd en een loyalere zoon dan zijn broer die weigert de taal van hun ouders te spreken en liever omgaat met blanke meisjes met blauwe ogen.

Ook leuk zijn de kleine tekeningen boven elk nieuw hoofdstuk en die te maken hebben met de persoon die nu aan het woord is. De hoofdstukken zijn kort en houden de vaart in het verhaal.

Reacties op: Verfrissende YA

187
De zon is ook een ster - Nicola Yoon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners