Ouderwets spannende Hayder
Het is al jaren geleden dat ik voor het laatst een boek van de inmiddels veel te vroeg overleden Mo Hayder (59) had gelezen. Haar eerste twee boeken Vogelman en De Behandeling vond ik gruwelijk spannend. Daarna Tokyo en Duivelswerk gelezen, die ik allebei veel minder vond. Zijn niet geheel toevallig verhalen waar Hayders protagonist inspecteur Jack Caffery niet in voorkomt.
Toen ik Poppenspel voor 2,25 euro in de kringloopwinkel tegenkwam, kon ik hem niet laten liggen. En ik heb daar geen spijt van gekregen. Dit is weer een ouderwetse Hayder waarin ze moeiteloos haar topniveau haalt.
Weliswaar duurt het even voor het verhaal op gang komt, maar het opbouwen van spanning heeft nu eenmaal een beetje tijd nodig. Maar is dat eenmaal het geval, dan kun je het boek niet meer wegleggen. En die spanning duurt tot aan de laatste bladzijden met een flink aantal verrassende plotwendingen.
Het boek kwam uit in 2004, maar het hoofdthema is nog steeds super actueel en volop in discussie: het weer (vervroegd) vrijlaten van tbs'ers.