Verdienmodelletje

Paulus Paulus
29 mrt 2023

Don Winslow behoort wat mij betreft tot de eredivisie van thrillerauteurs. Eerder las ik zijn uitstekende maffia-epos ‘De winter van Frankie Machine’ en de krankzinnige cult-thriller ‘Savages’. Laatstgenoemde boek werd verfilmd door Olliver Stone en is te zien op Netflex, maar haalt niet bij het boek.

‘Stad in brand’ is het eerste deel van een trilogie en komt qua sfeer een eind in de buurt van bovengenoemde Frankie Machine. Ook dit boek speelt in maffiakringen met zijn merkwaardige omgangsvormen en geheimzinnige codes, maar daarmee houdt de vergelijking wel zo’n beetje op. Hoofdpersoon Danny Ryan, een jonge visser en later havenarbeider van Ierse afkomst, is een bleek karakter vergeleken met de criminele veteraan Frank Machianno.

Maar ook qua spanning wil het met Stad in brand niet erg vlotten. Het verhaal kabbelt voort, is tamelijk voorspelbaar en kent ook nauwelijks verrassende plotwendingen. Veelzeggend is, dat na het (open) einde van het boek er door de uitgever twee hoofdstukken ‘als voorproefje’ cadeau worden gedaan om de lezer lekker te maken voor deel twee van de trilogie: Stad van dromen.

Het wekt de indruk dat Winslow (en zijn uitgever) van het laatste kunstje van de schrijver – hij houdt op met thrillers schrijven om politiek actief te worden – nog gauw een verdienmodelletje hebben ontwikkeld: drie boeken leveren tenslotte meer op dan één….

Meer recensies van Paulus