De ware schrijver

Peter Thunnissen Peter Thunnissen
7 mrt 2023

Deze bekende Amerikaanse schrijver begon op zijn 8e al verhalen te schrijven, begrijp ik uit zijn biografie. Hij werd geboren in New Orleans, leefde vervolgens tot zijn 10e jaar bij een tante in Alabama waarna hij in New York bij zijn moeder en haar “nieuwe” man, die Capote heette, belandde. Hij was hoogbegaafd en homoseksueel hetgeen zeker zijn leven en zijn schrijverschap mee bepaalde. Hij is beroemd door “In Cold Blood” en “Breakfast at Tiffany's”, maar vond zelf het korte verhaal favoriet. Dit is een verzameling van 21 korte verhalen geschreven tussen 1943 (toen hij 19 jaar was) en 1982 (2 jaar voor zijn dood). Deels blikt hij terug op zijn eigen jeugd, verder zijn het vooral verhalen over “bijzondere” mensen (de types die je outsider, of zonderling zou noemen) waarbij je proeft dat Capote zichzelf ook zo beschouwde. Het schrijftalent is overduidelijk, uit zich vooral in de manier waarop hij personen en situaties in korte beeldende zinnen zó weet neer te zetten dat je ze voor je ziet. Enkele verhalen hebben een plot waar je naar moet raden, maar de stijl maakt veel goed.

Meer recensies van Peter Thunnissen