Je steekt er wat van op
Essays van deze broer-van, ex-professor in de Slavische talen. Als geen ander (vind ik) heeft hij het vermogen om op een niet-bedreigende, niet-beledigende en niet-boze manier kritiek te leveren op allerhande zaken, waarbij zijn sterkste onderwerp Slavische talen, Russische literatoren en natuurlijk literatuurwetenschap in het algemeen zijn. Daarbij bezit hij ook nog de gave van de onderkoelde en ironische humor, hetgeen zijn essays uiterst leesbaar maakt. Hoezo reuzenkoeskoes? Dat vanwege een met onder andere Maarten ’t Hart gevoerd dispuut over de waarheid maar ook relativiteit van Darwins evolutieleer. De reuzenkoeskoes is een in Australië voorkomend zwevend klimbuideldier.. Hoogtepunt in deze bundel is de door van het Reve gehouden Huizingalezing in 1978, getiteld “Literatuurwetenschap: Het raadsel der onleesbaarheid”. Hierin betwijfelt van het Reve eigenlijk de reden van bestaan, ja zelfs het bestaan van de literatuurwetenschap hetgeen aanleiding werd tot een uitgebreide polemiek met een aantal reeds in de leer vergrijsde en zelfovertuigde heren. Voor de liefhebber (wat ik in ieder geval ben) een genot om te lezen.