Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eigenlijk 2 verhaallijnen die in elkaar overlopen; aan de ene kant de zwangerschap van de hoofdpersoon eindigend in de geboorte, aan de andere kant haar speurtocht naar de ware toedracht van “de Sinterklaasmoorden”, waarbij een oudoom van haar betrokken was vlak na WOII. Zij heeft van haar oma een ring gekregen die eerder toebehoorde aan die oudoom en die bestemd is voor een opvolger binnen het geslacht van de van Heemstra's. Die nazaat dient dan wel de naam van die oudoom (Frans Julius Johan) te krijgen. Zij voelt zich hierdoor vereerd en gaat op zoek naar dat waarom de oudoom (“bommenneef”) in de familie beroemd is geworden. Die zoektocht betreft telefoontjes, brieven en zoektochten in archieven, uiteindelijk zelfs een reis naar Spanje (waar oudoom Frans overleden is) in hoogzwangere toestand. Op zoek naar het ware verhaal van de bommenneef, hopend op een heldenverhaal. Maar zoals gebruikelijk is de waarheid weerbarstig. Steeds duidelijker wordt het dat de verhoopte heldenrol meer de rol blijkt van een opportunist met meer fantasie dan idealen. En als dan op het einde van het boek haar zoon geboren wordt noemen we hem….
Goed geschreven, mooi taalgebruik, toepassing van fictie en facts waarbij de schrijfster een tipje van de sluier oplicht en je daardoor juist weer op het verkeerde been zet. Immers zìj bepaalt wat jij als lezer moet geloven….
NB: de “sinterklaasmoorden” zijn op internet makkelijk te vinden, en de oudoom heeft ook echt bestaan….

Reacties op: Pakkend

468
En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken