Donkere dagen, Ierse nachten

Peter Thunnissen Peter Thunnissen
9 apr 2021

Goed geschreven verhaal waarbij de beschrijving der verschillende hoofdpersonen gelijkt op de manier waarop de schrijver in “De Verkoper” te werk ging. En dát vond ik een vreselijk goed boek. Dit verhaal gaat over een Amerikaanse lerares van Ierse oorsprong, gehuwd met een cosmetisch chirurg, met twee kinderen. Het gezin is zéér well-to-do. De lerares verdwijnt plots uit huis zonder bericht. Parallel daaraan wordt inspecteur Aitken, woonachtig in Ierland beschreven. Hij is (zoals dat hoort) verbitterd, gescheiden na de ongelukkige dood van zijn 10-jarige zoon Robbie, hetgeen hij slecht verwerkt heeft. De wegen van de lerares en de inspecteur kruisen elkaar waarbij zij elkaar wonderwel aanvoelen en begrijpen, samen gaan zij op weg naar hun beider reisdoel, Inishowen, een schiereiland in het noorden van Ierland op de grens van Ulster. Zij op zoek naar haar roots, hij naar uiting van zijn verdriet en frustratie over zijn dode zoontje. Tegelijk speelt er dan natuurlijk van alles op beide thuisfronten en worden ook verduidelijkende gebeurtenissen uit her verleden verteld. Mooi opgebouwd verhaal, sfeervol met voldoende humor en relativering.

Meer recensies van Peter Thunnissen