Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Must read!

Priscilla 08 juni 2024
‘Come together‘ is als boek de opvolger van ‘Kom als jezelf‘, maar kan prima losstaand worden gelezen.

Waar ‘Kom als jezelf‘ vooral gericht is op de vrouw, is ‘Come together’ volledig gericht op de (seksuele) relatie/verbinding met je partner.

Emily Nagoski geeft het al weg met haar ondertitel. Dit boek is om stellen meer te vertellen over de wetenschap en de kunst achter het creëren van een blijvende seksuele verbinding.

En nu kun je denken: ‘Dat heb ik niet nodig’. Maar in dit boek wordt direct aan het begin duidelijk waarom je het boek wèl zou moeten lezen.

Niet alleen is het gericht op body positivity, ook komen er ontzettend veel voorbeelden uit de praktijk aan bod waarin iedereen, echt eerlijk waar, zichzelf kan herkennen.

En Emily zou Emily niet zijn als ze dat niet met een fijne chronologische volgorde zou doen. En met humor!

Want Emily Nagoski schrijft, ondanks de serieuze thema’s, met een hoop humor.

Hierdoor is de stof in dit boek niet taai of langdradig, en onthoud je ook nog eens veel gemakkelijker wat je hebt gelezen!


(Het boek)
‘Come together‘ begint met een fijne inleiding waarin Emily zichzelf nog eens voorstelt en waarin ze beschrijft waarom dit tweede boek er is gekomen.

Ook is ze heel erg open over haar eigen relatie met haar partner. Dit maakt dat ook dit boek meteen weer eerlijk en oprecht aanvoelt.

Verder bestaat het uit twee delen en een conclusie.

Het eerste deel is gericht op het thema ‘genot‘. Iets dat mensen nog steeds zeer moeilijk vinden om te bespreken, maar ook om te begrijpen wat het daadwerkelijk inhoudt.

Hier brengt Emily absoluut verandering in.

Ze haalt hierbij ook wat theorie aan uit het boek ‘Kom als jezelf’.

Geen probleem als je dit boek nog niet hebt gelezen, want Emily legt het kort en simpel uit. Deze basis wordt ook in dit boek steeds weer herhaalt.

Het thema ‘genot‘ gaat niet alleen over de seksuele relatie met je partner. Het gaat op de eerste plaats over jezelf, je eigen lichaam, je ervaringen.

Daarna gaat Emily dieper in op de manieren waarop we geven en nemen en welke zaken van buitenaf van invloed kunnen zijn.

In deel twee van dit boek bespreekt Emily met ons de veranderingen die binnen alle relaties kunnen plaatsvinden.

Het leven vraagt immers veel van ons en het is volkomen normaal dat dit ook onze emotionele en lichamelijke verbinding met elkaar beïnvloed.

Naast logische uitleg die de lezer bewust maakt van het feit dat alles volkomen normaal is, geeft ze ons handvatten en oefeningen middels voorbeelden uit de praktijk.

Haar doel hiermee is dat wat we leren, ook daadwerkelijk kunnen toepassen in ons eigen leven en binnen onze eigen relatie met onze partner.

En dit doet ze op een ontzettend fijne manier.

Zeker wanneer je, net als ik, snel onzeker bent over van alles, zul je herkenning vinden in dat wat Emily vertelt.

Soms voelt het echt alsof ze het over jou persoonlijk heeft. En dat maakt dat dit boek zo toegankelijk is voor iedereen.

Het boek sluit af met een conclusie welke absoluut een zeer prettige samenvatting geeft van de belangrijkste kernpunten.

(Mocht je het boek tegen komen in de winkel, blader eens naar die conclusie en als je jezelf meteen herkent, neem het boek dan meteen mee!)

Natuurlijk vinden we ook in dit boek een appendix met wat extra info en een fijne lijst aan bronnen voor als je nog meer wilt ontdekken en lezen.


(Conclusie)
Dat taboes rondom seksualiteit absoluut verbroken dienen te worden, wisten we al wel. En ik lever hier graag een bijdrage aan door het boek van Emily te bespreken.

Emily Nagoski levert met haar beide boeken een zeer grote bijdrage aan het doorbreken en het bespreekbaar maken van taboes rondom seksualiteit.

Geen zin in seks omdat het dagelijks leven veel van je vraagt? Volkomen normaal!

Trap jij je rempedaal in als de context niet juist is en je daardoor niet in de stemming bent? Volkomen normaal!

Ze normaliseert seksualiteit en de daarbij komende gedachten, gevoelens en gedragingen en legt in heldere bewoording uit hoe het menselijk lichaam en brein werkt.

En natuurlijk wat we kunnen doen om onze seksualiteit te omarmen en eventueel voor onszelf te verbeteren waar nodig.

Met praktijkvoorbeelden en hier en daar de nodige humor, is het gemakkelijk de informatie tot je te nemen.

En vanuit eigen ervaring kan ik je beloven dat je veel herkenning zult vinden in dat wat Emily schrijft.

Wat ik zelf ook enorm belangrijk vind, is dat Emily het in haar beide boeken niet alleen heeft over de relatie tussen een man en een vrouw.

Ze heeft bewust gekozen voor het woord ‘partner’.

Daarnaast komt in beide boeken ook onder andere aseksualiteit aan bod, waardoor ze ook daaromtrent taboes doorbreekt.

Ongetwijfeld zullen veel mensen zich afvragen waarom ze dit boek zouden moeten lezen. ‘Want mijn seksleven is prima.’

Dit boek bevat echter zoveel meer dan alleen informatie over hoe je je seksleven zou kunnen verbeteren.

Het gaat om de connectie met jezelf, je eigen lijf en de connectie met je partner.

Het is het normaliseren van mogelijke problemen dat mij zo enorm aanspreekt in haar boeken. Want we hebben allemaal vragen en onzekerheden.

Emily laat zien dat wanneer we deze bespreekbaar maken, we er achter komen dat veel anderen tegen precies dezelfde zaken aanlopen. En persoonlijk vind ik dat het meest fijne gevoel dat er bestaat!

‘Come together’ is net als ‘Kom als jezelf‘ een aanrader als je het mij vraagt. Een boek dat je gewoon moet lezen.

Het bevat waardevolle informatie en geeft zeer verhelderende inzichten.

Ren gewoon naar de (online) boekhandel!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Priscilla

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.