Een heerlijke Young Adult fantasy met een diepere laag

Priscilla Priscilla
9 mrt 2022

In 2014 verscheen ‘Half zwart’, het eerste boek in de ‘Half Bad’ trilogie van Sally Green. De jaren daarop kwamen ook het tweede en het derde deel uit.

In oktober 2022 verscheen bij Netflix het eerste seizoen gebaseerd op het eerste boek. Reden genoeg dus om het eerste boek opnieuw uit te brengen.

‘Half zwart’ is als boek opnieuw uitgebracht onder dezelfde titel als de tv serie en in het voorwoord van Sally Green lezen we dat er in het boek kleine aanpassingen zijn gedaan.

Waar we in ‘Half zwart’ nog lazen over zwarte en witte heksen, heeft Sally er mede dankzij de Netflix serie voor gekozen om deze benamingen te veranderen naar Bloedheksen en Fairbornheksen met het oog op de modernisering.

Laat ik voorop stellen dat ik deze verandering zelf fijn vindt, maar meer omdat de termen van Bloedheks en Fairbornheks veel beter passen in het verhaal. De personages in deze boeken zijn altijd al divers geweest en daar is gelukkig ook niets in aangepast.

De ‘Half Bad’ trilogie was mij onbekend, evenals het verschijnen van de Netflix serie. Toen ik het boek voorbij zag komen werd ik enthousiast. Met veel plezier begon ik dan ook aan ‘The bastard son & the devil himself’.

Het verhaal is geschreven vanuit Nathan in de eerste persoon. Alhoewel het perspectief niet vreemd is, moest ik wel even in het verhaal komen. Dit omdat we vooral de eerste pagina’s in het hoofd van Nathan zitten. Samen met hem kijken we ook nog eens naar gebeurtenissen in het verleden. Het was in eerste instantie voor mij wat verwarrend, maar eigenlijk al vrij vlug groeide ik met Nathan en zijn verhaal mee.

Het boek is verdeeld in delen welke in dit geval een duidelijk tijdspad in het leven van Nathan aangeven. Daarnaast bestaat het verhaal uit vrij korte en vlotte hoofdstukken die maken dat het fijn wegleest.

De schrijfstijl van Sally vond ik persoonlijk ontzettend fijn. Ze schrijft beeldend, vertelt door de ogen van Nathan voldoende achtergrond informatie, maar zorgt er daarnaast ook voor dat het niet te langdradig wordt. Zeker voor een Young Adult fantasy een pluspunt.

Omdat dit Nathans verhaal is, gaan we samen met hem door de verschillende fasen in zijn leven. We leren de wereld kennen waarin hij is opgegroeid, hoe zijn gezinssituatie is en hoe hij opgroeit met de gedachten dat hij anders is dan anderen. Wat hem, mogelijk terecht, beangstigd.

Sally heeft goed nagedacht over zijn personage en de uitwerking van zijn persoonlijkheid vind ik dan ook volledig. Als personage maakt hij ook een prachtige ontwikkeling door die maakt dat het moeilijk is om niet van Nathan te houden en met hem mee te leven.

Omdat Sally in dit verhaal gekozen heeft voor een hoofdpersonage dat te maken krijgt met discriminatie, vooroordelen en verstoting, is dit verhaal met vlagen behoorlijk intens. Ze heeft dit echter, ondanks de rauwe rand, wel heel respectvol uitgewerkt.

De manier waarop Nathan omgaat met de dingen die hem overkomen is bewonderenswaardig. Het komt duidelijk over wat dit met iemand kan doen en hoe iemand zich gaandeweg ontwikkelt. Dat maakt Nathan een krachtig personage.

Naast dat we met Nathan zijn leven uitpluizen, bizarre dingen meemaken, vluchten, schuilen en opzoek gaan naar de waarheid en zijn vader, ontmoeten we meerdere personages die een belangrijke rol in zijn leven spelen.

Naast zijn broer en zussen, maken we kennis met nieuwe personages die hij op zijn pad tegen komt en die hem naar een hoger niveau tillen. Deze personages leveren een bijdrage aan zijn verhaal, maar ook zeker aan het totale plaatje en ik weet zeker dat zij in de volgende delen terugkomen.

Dat het leven van Nathan niet over rozen gaat is vanaf het begin af aan al duidelijk. Sally heeft mede daardoor gezorgd voor een fijne opbouw aan spanning welke aanhoudt door de gebeurtenissen die volgen.

Hartverscheurende gebeurtenissen, maar sommige ook zeker liefdevol. Allen laten je pagina na pagina omslaan om te ontdekken waar de reis van Nathan naartoe gaat.

Hierdoor kent het verhaal ook gebeurtenissen vol actie en verrassende wendingen.

Het einde maakte dat ik meteen het volgende boek in wilde duiken en de Netflix serie wilde zien.

Conclusie
‘The bastard son & the devil himself’ is een avontuurlijke en zeker ook intense Young Adult fantasy waar de kracht ligt bij het personage van Nathan.

Het is moeilijk om niet van hem te houden en te willen weten hoe zijn verhaal verloopt en verder gaat.

Vanwege de wijziging in de benaming van de rivaliserende soorten heksen, hoop ik dat de andere twee boeken ook heruitgegeven gaan worden. Persoonlijk zou ik het niet fijn vinden om de nieuwe benamingen weer los te moeten laten in het al eerder uitgebrachte vervolg.

Dit verhaal is er één over ongelijkheid, een rassenoorlog bijna, waar je zeker aspecten in zult herkennen waar ook wij op onze aarde mee te maken hebben.

Het is wat mij betreft dan ook niet alleen een fantasy verhaal voor de spanning en gezelligheid, maar er zit zeker een onderliggende boodschap in verweven dat het verhaal actueel maakt.

Ik ben fan, ik hou van Nathan en kan niet wachten om te lezen hoe het met hem verder gaat.

Ik hoop dat deze trilogie een opleving krijgt wat aandacht betreft. Want wat mij betreft verdiend hij dat.

Meer recensies van Priscilla