Eye-opener

Priscilla Priscilla
6 mrt 2021

Op de eerste plaats moet ik toegeven dat ik van ‘Te veel en nooit genoeg‘ gesmuld heb. Ik was verbijsterd door de benoeming van Donald Trump als president en als verre buitenstaander kon zelfs ik op mijn klompen aanvoelen dat dit gedoemd was om te mislukken.

Het was dan ook behoorlijk bizar om te lezen over zijn familiegeschiedenis en uit dat boek kwam duidelijk naar voren hoe verknipt Donald Trump is. Uiteraard zullen er voor en tegenstanders van dit boek zijn, net als in Amerika zelf.

Gezien de samenvatting van ‘Het Amerikaanse trauma‘, had ik verwacht dat Mary L. een vergelijkbaar boek zou hebben geschreven. Maar wat zou er nog meer te onthullen zijn?

Niets bleek echter minder waar en de samenvatting bevat wat misleidende informatie. Als je namelijk opzoek bent naar nog meer informatie over Donald Trump om van te smullen, kom je een beetje bedrogen uit.

Mary L. Trump heeft namelijk een heel ander soort boek geschreven. En wat mij betreft is het absoluut zoveel meer en geeft het eigenlijk heel veel inzichten.

In ‘Het Amerikaanse trauma‘ beschrijft Mary L. namelijk niet alleen hoe het overgrote deel van de Amerikaanse bevolking de vier jaar presidentschap van Trump en de nieuwe verkiezingen heeft ervaren, maar ze neemt ons letterlijk mee naar het ontstaan van Amerika. Naar hoe het land en de inwoners zich ontwikkelden en hoe dit ontstaan vandaag de dag nog steeds van grote invloed is.

Het boek is verdeeld in meerdere delen dat samen een duidelijke tijdlijn is van de Amerikaanse geschiedenis.

In het eerste deel vinden we een heldere en beknopte uiteenzetting van het ontstaan en het verloop van slavernij in Amerika. Hierbij schuwt Mary L. niet om harde en gruwelijke feiten op te schijven die de lezer direct bij de keel grijpen.

Als ‘witte’ Amerikaan, is het meteen duidelijk dat zij zich schaamt voor dit verschrikkelijke verleden en heeft zij een heldere visie over dit trauma. Ook legt zij uit waarom deze verschrikkelijke gebeurtenissen vandaag de dag, nog steeds zo’n grote rol spelen onder de Amerikaanse bevolking.

Ze is de geschiedenis ingedoken en kan haar woorden zorgvuldig onderbouwen met feiten en dat kan ik alleen maar ontzettend waarderen.

Ze benoemt fouten die zijn gemaakt door eerdere machtshebbers van het land en andere belangrijke personen in de geschiedenis, die generatie na generatie door het verdoezelen van hun wreedheden en fouten, ervoor hebben gezorgd dat dit nog steeds gebeurt.

Door de waargebeurde verhalen en feiten, wordt naarmate het boek vordert, steeds duidelijker hoe en waarom de tweedeling tussen de “zwarte” en de “witte” bevolking in Amerika is ontstaan en hoe dit nog steeds in stand wordt gehouden.

Menigmaal las ik passages waarbij mijn mond openviel van verbazing en het kippenvel op mijn armen verscheen van de gruwelijkheden.

Mary L. beschrijft het slavernij verleden als een eerste trauma dat Amerika te verwerken kreeg. En dit trauma werkt tot op de dag van vandaag door in de afro Amerikaanse gemeenschap.

---- “Om de uitwerking van het trauma van de eerste generatie Afrikaanse slaven op de generaties na hen te begrijpen, voor zover dat mogelijk is, moeten we dat in perspectief plaatsen”.

De epigenetica wijst erop dat trauma’s en posttraumatische stoornissen ontstaan bij de slaven vele generaties terug, doorzet in het DNA van alle generaties daarna.

Zodoende kunnen de effecten van het trauma dat we hebben ervaren aan volgende generaties worden doorgegeven.

Dit verklaard waarom huidige afro Amerikaanse gemeenschap nog steeds hinder ondervindt van dat wat met hun voorouders is gebeurt.

De rassen ongelijkheid in Amerika is nog altijd gebleven, ondanks dat er hier en daar veranderingen zijn doorgevoerd.

Echter zit dit in het Amerikaanse DNA verweven en vooral bij Republikeinen komt dit sterk naar voren.

Uiteindelijk is dit alles terug te voeren op het stem gedrag van de Republikeinen zoals te zien was toen Trump zich verkiesbaar stelde.” ---

Mary durft zaken uit de Amerikaanse geschiedenis te benoemen die officieel nooit als nieuws op microfilms werd opgeslagen.

Zoals de massamoord van 1921 in Tulsa, Oklahoma. Waar de zwarte welvarende wijk Greenwood inclusief inwoners met de grond gelijk werd gemaakt, omdat “witten” uit het zuiden een voor hen geldige reden hadden gevonden om de wijk aan te vallen.

Halverwege het boek, laat Mary L. zien hoe het gruwelijke verleden van slavernij nog steeds van invloed is op de huidige bevolking.

Hierbij laat zij ook duidelijk het verschil zien tussen de denkwijzen van Republikeinen en Democraten.

Amerikanen zijn een halsstarrig volk. Zo schetst Mary L. ons ook de kiezers van de Republikeinen, die in verschillende groepen ingedeeld kunnen worden. De groep die mij het meest opviel, zijn de mensen die stemmen op Republikeinen, omdat ze dat ‘altijd al gedaan’ hebben.

Mary L. noemt ze “blindelings Republikeins stemmende kiezers die niet goed geïnformeerd zijn. Zij zijn hun hele leven partijtrouw en het partijprogramma doet er niet toe.“

Op deze manier worden helaas veel manieren van denken en wereldbeelden in stand gehouden.

Niet alleen is dit dus een blijvend trauma voor de afro Amerikaanse gemeenschap, maar ook voor hen die “niet beter weten”.

--- “Er kwam geen eind aan de terreur en het geweld en er werd voor onmetelijke bedragen gestolen, maar niettemin weigert wit Amerika nog steeds te erkennen dat dit ook de daders heeft geschaad, om van de slachtoffers maar te zwijgen.

Op foto’s van lynchpartijen of taferelen van gedwongen schoolintegratie bekijk ik de gezichten van de witte kinderen. Sommigen lijken me verward. Soms lichten de gezichten op in een glimlach, of zijn ze vertrokken van haat en afkeer. Dikwijls staat er ook angst op te lezen.

Hoeveel van deze kinderen omarmden tijdens het opgroeien het witte racisme van hun ouders, zoals James Eastland? Hoeveel van hen groeiden getraumatiseerd door geweld en geweldsverheerlijking permanent beschadigd op?” ---

Aldus Mary L. zijn er twee stellingen die Amerika hebben gevormd: ‘witte superioriteit en onfeilbaarheid van de macht’. En tot op heden, is er nog geen president geweest die hier grote veranderingen in aan heeft weten te brengen. Al was Obama goed op weg.

Na het lezen van dit boek is meer dan duidelijk dat Amerika te kampen heeft met meerdere trauma’s waarvan het nooit hersteld is.

Het trauma van ‘vier jaar Trump’ is ook een grote rol gaan spelen. Want Amerika is verdeeld. En het gaat nog een lange tijd duren, voordat de bevolking is hersteld van dit trauma.

Ook is het nog maar de vraag of er veel zal veranderen. De mensen die namelijk achter Donald Trump aan de touwtjes trokken en hem de kant op duwden die zij wilden, bevinden zich nog steeds op belangrijke posities in het Amerikaanse systeem.

En zoals Mary L. haar boek heel helder eindigt, kunnen trauma’s pas verwerkt worden en veranderingen worden doorgevoerd, als we de trauma’s en de fouten uit het verleden durven te erkennen.

--- “Witte Amerikanen zijn bang dat ze door het erkennen van de wreedheden van het verleden op de een of andere manier de schuld van de echte daders op zich zullen nemen, terwijl we juist medeplichtig worden door die gruweldaden niet te erkennen. Als land kunnen we nooit genezen, tenzij we ons verleden frontaal en in alle eerlijkheid onder ogen zien. Dan pas zullen we begrijpen hoe de nalatenschap van ons land alle aspecten van ons leven blijft beïnvloeden.” ---

Conclusie
Na het lezen van dit boek, moest ik het even laten bezinken. Toen dit eenmaal gebeurd was, gingen er bij mij diverse lampjes branden en werd ik enorm aan het denken gezet.

Als leek en buitenstaander, heb ik dankzij dit boek niet alleen veel meer geleerd over de geschiedenis van Amerika, hoe het kiessysteem in elkaar zit en welke bevolkingsgroepen welke belangen hebben, maar heb ik ook durven kijken naar ons eigen verleden.

Want, hoewel op kleinere schaal dan het grote Amerika, is ons aandeel als “witte Europeanen” in het ontstaan en in stand houden van slavernij enorm groot.

Met dit boek heb ik voor mijzelf in perspectief kunnen plaatsen wat bepaalde gebeurtenissen met de gekleurde gemeenschap doet.

Echt begrijpen zal ik het niet, want daarvoor sta ik te ver weg. En ook ben ik niet opgeroeid met een bepaald gevoel van wantrouwen en voorzichtigheid, omdat ik mijn hele leven gediscrimineerd ben. Maar ik ben het wel beter gaan voelen.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik nog anders ben gaan kijken naar mijn eigen opvattingen. Dat ik anders ben gaan kijken naar mijn eigen gevoelens waar het gaat om bepaalde “traditionele” feesten bijvoorbeeld.

Ik twijfelde al een aantal jaar aan dit soort zaken, maar Mary L. heeft mij meer dan duidelijk gemaakt hoe belangrijk verandering is.

Het vast blijven zitten in een bepaalde manier van denken, of het vasthouden aan de opvoeding die je hebt gehad, zal nooit iets veranderen in de toekomst.

We zullen moeten erkennen wat er in ons verleden heeft gespeeld, waardoor we kunnen erkennen wat dit met de ander gedaan heeft en nog steeds doet.

Het zal vast niet gek zijn dat dit boek van mij vier sterren kreeg. Ja, ik miste het heerlijke geroddel over Donald Trump. Maar Mary L. Trump heeft een boek geschreven wat in mijn ogen veel meer en veel belangrijker is.

Meer recensies van Priscilla