Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Adem in en adem uit

Priscilla 29 april 2024
In ‘Safehouse 1‘ neemt Thomas ons mee op een tripje door zijn leven. Van wat ik uit de lappen aan tekst haalde, kampt hij met een verslaving, wat psychische problematieken en belandt hij na een nacht doorhalen onder het bloed in een politiecel.

Thuisgebracht door de crisisdienst die er van overtuigd is dat hij zelfmoord wilde plegen, begint hij zijn leven min of meer te overdenken en meldt zich aan voor een behandeling voor zijn verslaving, waarna hij vrijwillig in een Safehouse in Rotterdam belandt.

Zijn verhaal in een notendop.

Naast een proloog en een voorwoord, bestaat het boek verder uit dag journaal verslagen van Thomas, geschreven ten tijde van zijn verblijf in het Safehouse.

Zowel in het contact met Thomas voorafgaand aan het lezen van zijn boek als na het lezen van de flaptekst, was mij al duidelijk dat we hier met een uitzonderlijke auteur te maken hebben die de Nederlandse taal zeer vaardig is. Hij weet te spelen met woorden waar anderen van in de war raken.

Hoewel ik durf te stellen dat ik de Nederlandse taal behoorlijk goed beheers en min of meer uit hetzelfde tijdperk als Thomas stam, had ik soms wat moeite de belangrijkste zaken uit zijn verhaal te filteren.

Daarnaast is soms onduidelijk wanneer Thomas de waarheid spreekt, dan wel iets verzint waar je bij zit.

Verwarrend, maar fascinerend. Zijn karakter komt echter duidelijk uit zijn verhaal naar voren. En ondanks de wijze van schrijven, moest ik weten waar zijn verhaal naartoe ging.

Tussen de regels door komt echt wel duidelijk over waar Thomas mee worstelt in zijn leven en wat hij doet om zich te ontwikkelen.

Toch lijkt zijn humor hier en daar de boel soms te bagatelliseren. De lezer wordt daardoor qua gevoel wat heen en weer geslingerd.

Zijn manier van schrijven gaf mij soms het gevoel geen adem te kunnen halen. Huppend van de ene chaos na de andere. Soms had ik ook geen idee wat ik nu eigenlijk precies had gelezen.

Misschien dat dit alles klinkt als kritiek op het boek, echter is dat niet helemaal het geval.

Ik herkende mijzelf namelijk ook. Met name het gevoel van chaos.

Wat ik als lezer persoonlijk wel graag had gezien, was iemand die orde in de chaos van het boek had aangebracht.

Ik had een iets duidelijker tijdlijn willen zien, mogelijk ook meer willen lezen over zijn vooruitgang bij zijn behandeling, meer verdieping. Kortom, iets meer structuur was prettig geweest.

Een lezer heeft soms echt een adempauze nodig.

In zijn dag journalen beantwoordt hij vragen die herkenbaar zijn voor hulpverleners en cliënten.

De wijze waarop Thomas de vragen beantwoordde liet mij met regelmaat hardop lachen. Zo kan het ook!

Elk journaal sluit hij af met een schrijfsel van de dag en wat mij betreft is ieder schrijfsel een tegeltje waard!

Thomas sluit zijn boek af met een epiloog. Normaliter neem ik hierbij graag het woord ‘fijn’ in de mond, maar dit epiloog snapte ik even niet.

Misschien was mijn hoofd inmiddels veranderd in een niet zo ordentelijke chaos?

Conclusie
Met dit boek in handen, heb je naar mijn mening letterlijk Thomas in je handen.

Wat waar is en wat niet, blijft soms in het midden, maar dit boek ademt Thomas.

Zijn gebruik van de Nederlandse taal is ongelooflijk fascinerend, al gaat niet iedereen hiervan houden.

Lange zinnen en hier en daar een rijmpje kan de lezer te veel afleiden van dat waar het werkelijk om draait.

Ik heb heel erg getwijfeld tussen drie en vier sterren. Dat dit boek er uiteindelijk vier kreeg, heeft te maken met de wijze waarop Thomas speelt met taal en zijn humor.

In mijn ogen hoort dit boek overigens wel thuis bij een uitgever als Atlas Contact of Prometheus.

Het deed mij enorm denken aan het boek ‘Cliënt E. Busken‘ van Jeroen Brouwers.

Een chaotisch boek en een chaotische recensie ervan. I rest my case.

‘Safehouse 1‘ is een literaire ruwe diamant dat het verdiend om meer aandacht te krijgen, maar ook om een beetje bijgeschaafd te mogen worden.

Ik hoop dat Thomas blijft schrijven!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Priscilla

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.