Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Jeugdhorror met sfeervolle setting!

Priscilla 12 juni 2024
In ‘Wie het laatst lacht’ volgen we het verhaal van Zoë, een tiener die de hoofdrol heeft in de bekende en griezelige jeugdserie ‘Screamers‘.

Er is een winactie waarbij fans van de show zich kunnen aanmelden om een rol te winnen in één van de laatste afleveringen van het seizoen.

De drie gelukkige winnaars, Sai, Jason en Aaliyah, reizen samen met Zoë af naar het verlaten pretpark Pennyland waar de opnames van de aflevering zullen plaatsvinden.

Daar aangekomen blijkt al vlug dat het verlaten pretpark, dat op de nominatie staat om gerestaureerd en heropend te worden, duistere geheimen herbergt…

Het verhaal in dit nieuwste Horrorland boek is volledig geschreven vanuit het personage van Zoë.

Het wordt meteen duidelijk dat, hoe leuk ze het ook vindt om te acteren, ze eigenlijk enorm snakt naar een normaal leven waarin ze normale tienerdingen kan doen.

Gelukkig vindt ze nieuwe vriendschappen in de winnaars van de winactie en samen met hen acteren voelt als een avontuur.

Hoewel Joel A. Sutherland absoluut een zeer fijne schrijfstijl heeft, bleef ik tijdens het lezen het gevoel houden dat ik wat dingen miste.

Voor een jonge lezer is hij beeldend genoeg en zeker niet langdradig. Het verhaal leest daardoor vlot weg en er gebeurt in principe voldoende om de aandacht goed bij het verhaal te kunnen houden.

In mijn ogen had het verhaal hier en daar ietsjes uitgebreider en spannender gemogen.

Doordat de personages vrij kort en bondig worden omschreven, en er wat snel over enkele gevoelens en gedachten heen werd gestapt, kon ik moeilijk een connectie krijgen. Iets wat je wel verwacht in een jeugdboek wanneer we het hebben over herkenning.

Dit zelfde gold ook voor het verhaal. Het voelde kort en bondig waardoor de spanning niet helemaal lekker op gang kwam.

Op de momenten dat er iets spannends stond te gebeuren, ging het zo snel dat de spanning vrijwel meteen weer afgezwakt werd.

Soms leek het of Joel het verhaal niet ‘te’ spannend wilde maken voor de lezer.

Kinderen kunnen meer hebben dan we denken en dit boek had echt iets meer en iets gedetailleerdere spanning mogen bevatten.

Het idee is echter fantastisch: een verlaten attractiepark, een lugubere geschiedenis, een verschrikkelijke clown die lijkt op Pennywise… En ik heb zeker wel genoten van het totale plaatje!

Het einde was iets te abrupt als je het mij vraagt.

Met een iets uitgebreidere uitwerking en verdieping, was de opbouw aan spanning naar mijn mening beter tot zijn recht gekomen.

Desalniettemin is het wat mij betreft wel een fijne toevoeging aan deze serie!

Conclusie
Ondanks wat aandachtspuntjes vanuit mijn kant, was mijn kennismaking met Joel A. Sutherland wel positief.

Hij heeft een interessant verhaal weten te scheppen met een toffe setting.

Ik zie wat hij wilde bereiken met ‘Wie het laatst lacht‘, alleen is hij er voor mijn gevoel niet helemaal in geslaagd qua uitwerking.

Iets te kort en te bondig om de spanning goed op te bouwen, vast te houden en tot een climax te laten komen. Ook miste ik de connectie met de personages.

Wel leest het verhaal lekker vlot weg en heb ik oprecht genoten van het totaalplaatje.

Het heeft mij zeker nieuwsgierig gemaakt naar andere boeken van Joel!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Priscilla

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.