De geheimen van zussen

Rebekka leest 28 april 2025
‘De geheimen van zussen’ is een aangrijpend en indrukwekkend verhaal over de tot puin gelegde stad Warschau en haar inwoners, beiden volledig uitgeput door de Duitse bezetting, de niet aflatende angst die loert om elke hoek, de ijskoude winters en de ontberingen. Toch was er ook hoop en strijdlust om dit alles te willen overleven. Die strijdlust geeft de auteur weer in haar hoofdpersonages: de zussen Helena en Antonia en haar Joodse vriend Marek.

Helena werkt nauw samen als secretaresse voor een Duitse officier. Haar zus heeft het daar moeilijk mee maar Helena had niet te kiezen. Een misverstand zorgt er echter voor dat ze elk hun eigen weg gaan.

Marek is violist en Antonia’s grote liefde. Hij wordt samen met zijn familie en tal van andere Joden massaal gedwongen ondergebracht in de Joodse wijk - met een 3 meter hoge muur en prikkeldraad volledig afgesloten van de rest van de stad. Het blijkt er de hel op aarde te zijn. De Joden worden op erbarmelijke manier behandeld - worden op transport gezet en komen nooit meer terug.

De auteur weet dit verhaal heel gedetailleerd te brengen. In afwisselend perspectief volg ik de rol die de zussen en Marek aannemen doorheen de oorlog en voel ik elk verlies en iedere emotie tot diep in mijn vezels.

Het verhaal is ontzettend ontroerend geschreven - het boek staat dan ook bol van de mooie zinnen. Emoties, gedachten en gevoelens komen geheel tot leven.

‘Verdriet was een mes dat diep in je vlees hakte en je hart aan stukken sneed. Na verloop van tijd werd het mes bot en je hart gevoelloos. Maar toch bloedde je nog steeds.‘

Ik vond het ook heel leerzaam om eens een andere inkijk van WO2 te lezen met Polen en Warschau als setting. Met Marek volg ik de Opstand in het getto. Antonia smokkelt Joodse kinderen in de hoop hen te behoeden voor deportatie en de dood en Helena sluit zich aan bij het Poolse verzet, Armina Krajowa. Allen vastberaden en onbevreesd te vechten voor vrijheid wetend dat hun eigen leven hiermee op het spel staat.

Hoedje af voor deze schrijfster! Ze won niet voor niets de Christy award 2024 met deze roman. Ik kan dit boek ten zeerste aanraden voor liefhebbers van historische romans over WO2.

Meer recensies van Rebekka leest