De stilte voor de storm

26 mrt 2026

De stilte voor de storm
Auteur Clare Leslie Hall
Uitgeverij LS Amsterdam

In ‘De stilte voor de storm’ keert Catherine na 15 jaar stilte terug naar Somerset en wil Lucian niets anders dan antwoord op die ene brandende vraag ‘ waarom heb je me verlaten?’ Maar sommige waarheden zijn gevaarlijker dan leugens…

Ik heb de waarheid mogen ontdekken en beleefde een overweldigende leeservaring. Dit is niet zomaar een boek, maar een literair kunstwerk waarin Clare Leslie Hall na haar debuut ‘Als scheuren in de aarde’ opnieuw bewijst hoe krachtig en mooi taal kan zijn.

De auteur hanteert een weergaloos poëtisch ritme dat heel fijngevoelig de meest complexe emoties en diepste gevoelens vertaalt naar woorden die Catherine niet kan zeggen, woorden die niet alleen raken, maar nog lang blijven nazinderen.

De opbouw is ronduit ingenieus. Door de intrigerende afwisseling tussen het heden en vijftien jaar geleden, versterkt door een derde tijdlijn in verschillend perspectief die vier maanden teruggaat, word ik volledig in de belevingswereld van Catherine en Lucian gezogen.

Het weloverwogen traag ritme bouwt de spanning meesterlijk op dat me aan het slot van elk hoofdstuk bijna tergend in de greep houdt om uiteindelijk niet enkel de waarheid te onthullen maar me nog eens verraste met iets dat ik niet zag aankomen

Het resultaat is een verhaal dat me niet losliet en me enkele slapeloze nachten bezorgde.

Thema’s zoals trauma, mutisme, dissociatie, dood, verlies, rouw, schuld, obsessie, verraad, leugens, bedrog, liefde, jaloezie en het immense klassenverschil tussen Catherines wereld en het decadente, rijke milieu van Lucian verweeft de auteur moeiteloos door het verhaal.

Halls schrijftaal is van een hoog niveau: elke zin is met precisie gekozen om de setting en de gelaagde karakters tot leven te wekken. Ik heb een diepe bewondering voor de manier waarop deze auteur emoties en gedachten zo intens en nauwkeurig weet te verwoorden. Dit boek tilt het genre letterlijk naar een hoger niveau. Ik heb enorm genoten.

Meer recensies van Rebekka leest