Florence anders

Rebekka leest Rebekka leest
29 mrt 2022

Gina moet er eventjes uit voordat ze helemaal opgebrand lijkt. Haar druk getrouwd leven en haar 3 kinderen slorpen haar volledig op en ze besluit om eventjes tijd voor zichzelf te nemen. Ze gaat op reis naar Florence waar ze logeert bij haar jeugdvriendin Jane. Ze hebben elkaar niet meer gezien sinds hun studententijd en het weerzien verloopt anders dan verwacht, eerder wat stug en koel.

Jane leidt een kookschool en heeft het druk met haar cursisten en de uitstappen. Ze is rijk getrouwd met de beroemde architect Niccolo en werd zo stiefmoeder van een ietwat rebelse tienerdochter Beatrice die zich inlaat met foute vriendjes. Gina lijkt het niet zo erg te vinden dat haar vriendin niet veel tijd met haar spendeert en verkent Florence liever in haar eentje.

Ze ontmoet Frances, een oudere Britse weduwe die na het overlijden van haar man zich heeft gevestigd in Florence en het al jaren haar thuis noemt. De oudere dame leeft zowat in haar eigen wereldje – in het Florence van vroeger – vol van cultuur en renaissance - waar pracht en praal, grootse feesten en romantiek overheersen. Toch voelt ze zich wat eenzaam want ze heeft geen kinderen en dus ook geen kleinkinderen. Ze kan het heel goed vinden met Gina, ze voelt haar aan als de dochter die ze nooit heeft gehad. Zoals elk jaar heeft Frances een groot feest voor vrienden en kennissen en ze nodigt Gina uit. Frances weet al perfect aan wie ze Gina moet voorstellen.

Gina maakt kennis met Frank. Hij is journalist en erop gebrand nieuwtjes te ontdekken om over te schrijven in de krant. Hij kent Florence op een andere manier – Florence vol duistere figuren, corruptie, drank, drugs, vrouwenhandel en hoeren. Hij heeft het niet zo voor Niccolo – ze kennen elkaar van in een hele andere tijd, hun studententijd waar er iets heel mis en fout is gelopen. Gina voelt zich aangetrokken tot hem maar ze beseft dat ze getrouwd is en dat haar tijd in Florence maar voor eventjes is. Frank is vrijgezel en leeft wat teruggetrokken maar bij Gina lijkt hij wat te ontdooien en neemt haar in vertrouwen.

Als op een dag de vriendin van Beatrice wordt vermoord en een prostituee al enige tijd vermist wordt staat Florence voor een raadsel. Wie is de moordenaar, wie heeft wat gezien, wie durft te spreken en wie zwijgt als vermoord? Beetje bij beetje ontdekken we doorheen het verhaal wat er allemaal is gebeurd en weet de auteur alle personages met elkaar samen te weven.

Verwacht van ‘Voorjaar in Florence’ geen adembenemende thriller waarop je op het puntje van je stoel zit maar eerder een mooie spannende roman waar er heel wat in gebeurd en de schrijver je weet te boeien tot op het eind. Het verhaal is goed maar langzaam opgebouwd in verschillende hoofdstukken beginnende van maandag tot zaterdag en aangevuld met een epiloog.

We leren afwissend Florence kennen doorheen de beleving van de verschillende belangrijke personages: het mooie Florence met de glooiende prachtige landschappen en rijke cultuur maar waar ’s nachts macht en geld heersen, ongure figuren rondlopen en duistere praktijken gebeuren die het daglicht liever niet mogen zien.

3,o sterren.

Bookstagrammer Rebekka_leest