Filmisch geschreven boek

Roos Poppelaars 31 augustus 2025
Het script van de film is door de schrijver zelf bewerkt tot roman. Dat merk je, omdat veel hoofdstukken als scènes aandoen. Daardoor leest het boek vlot en, ja, filmisch.

Als biografie behandelt het boek (erg vrij) het laatste deel van het leven van Michiel de Ruyter. Als je het dus wilt lezen als diepgaande biografie, dan is dit niet het boek voor jou. Naast Michiel komt ook de prins van Oranje even aan bod en natuurlijk de gebroeders de Witt. Ik snap de keuze om die erbij te hebben, omdat dit voor een film heel goed werkt en het nu eenmaal ooit een script was. Voor een boek leidt het voor mij wat af. Ik wil meer Michiel, zogezegd en veel meer over zijn gezinsleven. Maar dat is persoonlijk.

De auteur heeft onderzoek verricht en legt ook uit in zijn nawoord waarom hij gekozen heeft voor deze insteek en modern taalgebruik. Het is dus historisch verantwoord maar is niet diepgaand. Ik vond het erg nuttig om dat stukje nawoord erbij te hebben.

Als je historicus bent of veel historische romans leest, zul je dus een stukje missen. Als je wilt instappen in de geschiedenis, biografieën of de film hebt gezien, is het prima weg te lezen.

Meer recensies van Roos Poppelaars