Magisch realistisch verhaal

SaliReads 27 oktober 2025
Wat een mooi verhaal! Het zit heel knap in elkaar en neemt je als lezer mee in een bijna filmische reis door de geschiedenis en de essentie van het menselijk geheugen. Het zet je ook aan tot denken, wie bepaalt hoe we ons als collectief de geschiedenis herinneren?

​Het verhaal begint tijdens de Kristallnacht, wanneer de jonge Lisavet door haar vader verborgen wordt in de Tijdruimte. Een oneindige bibliotheek van alle menselijke herinneringen. Dit bijna magische concept wordt door de auteur heel knap ingezet als rode draad door het verhaal heen. Lisavet komt vast te zitten in de Tijdruimte en groeit daar uiteindelijk op tot jongvolwassen vrouw. Gedurende haar tijd daar ziet ze Tijdwachters, oorspronkelijk was hun rol die van het bewaren en bewaken van herinneringen. Maar tijdens WO2 komt daar verandering in. Tijdwachters uit verschillende overheden krijgen opdracht bepaalde herinneringen te verbranden om ze zo te wissen uit de geschiedenis. Lisavet maakt het haar missie om de herinneringen die verloren dreigen te gaan te redden.
Één van die Tijdwachters is Ernest en met hem krijgt de jonge Lisavet een bijzondere band die uiteindelijk gevolgen kan hebben voor de hele wereld.

Het verhaal wordt verteld vanuit Lisavet, de 15jarige Amelia (het nichtje van Ernest) en Moira, werkzaam bij de CIA. Tijdens het lezen wisselen we tussen verschillende tijden tussen 1938 en 1965. Een tijd waarin er een hoop spanning in de wereld was. Het kostte wat moeite om in het verhaal te komen maar halverwege komt het echt op gang. Dat tragere begin is echter wel nodig voor de rest van het verhaal.
Er zit subtiele, maar scherpe kritiek op de manier waarop autoritaire machten proberen de waarheid naar hun hand te zetten—een thema dat helaas zeer actueel is.
De constante vraag over wat 'waar' is, sprak mij heel erg aan en voor een debut ben ik enorm verrast door hoe knap dit in elkaar steekt.
Ik raad het lezers aan die houden van verhalen met een intelligente uitdaging, vergelijkbaar met de complexe opbouw die je in goede thrillers vindt, maar dan met de schoonheid van magisch realisme. Een dikke 4,5 ster!

Meer recensies van SaliReads

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.