mijn eerste eco-thriller
De jonge Daniëlla Faas is een lifestyle journaliste maar wordt naar een klimaatconferentie in Amman gestuurd wanneer een collega een auto-ongeluk heeft gehad. Ze ziet hier vreselijk tegenop want met haar smetvrees is een vliegreis geen pretje. En een klimmaatconferentie, ze zou veel liever naar The Dutch Design week gaan! Al voordat ze vertrekt krijgt ze te maken met acties van klimaatactivisten en ook in Jordanië speelt van alles rondom de klimaattop. Ze krijgt al snel door dat er zelfs eco-terroristen zijn die een aanslag beramen voor de slotdag van de klimaattop, zou ze iets kunnen betekenen om dit te kunnen tegenwerken? Ze ontmoet los van elkaar twee interessante mannen maar om allebei hangt iets mysterieus, ze weet niet goed of ze hen kan vertrouwen. Wanneer er onverwachts iemand uit haar verleden in Jordanië opduikt en de dreiging van geweld rondom de klimaattop alleen maar toeneemt is de chaos voor Daniëlla compleet, kan dit wel goed aflopen?
Hoofdpersoon Daniëlla worstelt met haar smetvrees en de neiging om alles onder controle te hebben. Haar werk vindt ze wel leuk maar ze kan niet zo heel goed overweg met haar hoofdredactrice en weet eigenlijk niet goed wat ze verder zou willen. Ze drinkt behoorlijk vaak, terwijl ze juist veel heeft meegemaakt met haar moeder die te veel dronk, dat lijkt een beetje tegenstrijdig. Ik vind haar niet direct een heel sympathiek personage, soms wat eigenwijs, zeurderig en kortzichtig. Gedurende het verhaal merk je wel dat ze wat zelfverzekerder wordt en daardoor wat prettiger in omgang.
De schrijfstijl is heel vlot en soms zelfs wat luchtig (te luchtig?) ondanks het zware thema. Dit maakt enerzijds dat het verhaal prettig leest maar anderzijds vind ik ook dat dingen te eenvoudig gaan: als je te maken krijgt met bepaalde autoriteiten in het buitenland kan ik mij niet voorstellen dat daar zo snel belangrijke beslissingen genomen worden als in dit verhaal. Er gebeurt heel veel in een redelijk dun boek, wat betekent dat niet alles helemaal voldoende is uitgediept; nu is dat niet direct storend want het houdt wel de vaart in het verhaal en de essentie is zeker ook duidelijk. Wat goed naar voren komt is dat de auteur zelf veel in het Midden-Oosten heeft gereisd waardoor hij een boeiend beeld kan schetsen van deze regio.
Over het geheel genomen een prima verhaal, en hoe actueel kan een titel zijn?!Het laat je in ieder geval weer even laat stil staan bij wat er om ons heen allemaal gebeurt en kan gebeuren.
"Blijf geloven in het goede van de wereld en draag zorg voor elkaar. Heb geen haat en steek geen tijd en energie in dingen die je toch niet kunt veranderen"
Ik las het Chaos in het Midden-Oosten voor de blogtour, dank voor het recensie exemplaar