De Zijdevilla schittert opnieuw

shanastocki 23 april 2025
Titel: De glans van de zijdevilla
Oorspronkelijke titel : Im Glanz der Seidenvilla
Auteur: Tabea Bach
Uitgeverij: Oceaan
Serie: De zijdevilla serie – deel 2
Publicatiedatum: 07/03/2025
ISBN: 978 90 468 3242 4 (boek)
Aantal bladzijden: 330
Vertaling uit het Duits door Jaap Slager

Na het eerste deel van De Zijdevilla voelde het alsof ik Italië nog niet wilde verlaten. Gelukkig kon dat ook niet, want in De glans van de Zijdevilla keren we terug naar het warme Veneto, niet ver van het prachtige Venetië. Angela viert het eenjarig bestaan van haar zijdeweverij, waar ze met hart en ziel aan werkt. Maar zoals vaak loopt het niet allemaal zoals gehoopt. Op professioneel vlak duikt er plots een onbekende concurrent op, en ook privé wordt het steeds ingewikkelder.
Dankzij uitgeverij Oceaan kreeg ik de kans om dit boek te lezen. En ik was meteen weer mee. De sfeer, de mensen, het ambacht… het voelt allemaal levensecht. De vertaling van Jaap Slager leest bovendien heerlijk vlot. Alsof je er zelf even bij bent, tussen de zijde, de kleuren, en het Italiaanse leven. Voor wie houdt van warme verhalen met romantiek, familiebanden en net genoeg intriges: deze is voor jou.

Tabea Bach is een Duitse auteur die haar inspiratie haalt uit de kleine dingen in het leven. Ze is een vrouw die goed luistert naar haar innerlijke stem en vooral de momenten koestert waarin ze doet wat ze het liefst doet. Dat is niet alleen schrijven, maar ook schilderen, muziek maken, werken in de tuin of in de keuken staan. Die veelzijdige passies geven haar rust én voeden de creativiteit die ze in haar verhalen legt.
Haar liefde voor Italië is duidelijk te merken in haar romans, waarin ze haar lezers meeneemt naar sfeervolle dorpjes, glooiende landschappen en oude ambachten die weer tot leven komen. Ze schrijft over het leven zoals het is, met hoogte- en dieptepunten, onverwachte wendingen en de kracht van liefde en familie.
Voordat ze zich volledig toelegde op schrijven, werkte ze jarenlang achter de schermen in de wereld van opera en theater, als dramaturge. Die artistieke achtergrond sijpelt subtiel door in haar werk. Haar romanreeksen zijn intussen bestsellers geworden en zijn vertaald in meerdere talen.
Tabea Bach werd geboren in het Duitse Tübingen, groeide op in Zuid-Duitsland en Frankrijk, en studeerde in München en Florence. Vandaag woont ze met haar man in een idyllisch dorpje in het Zwarte Woud, van waaruit ze de wereld intrekt. De landschappen die ze onderweg ontdekt, vormen vaak de sfeervolle decors van haar verhalen. Zo neemt ze ons in de Zijdenvilla-reeks mee naar het betoverende Veneto in Italië, en in de Bloemeneiland-serie naar Bretagne.

In De glans van de Zijdevilla, het tweede deel van de Zijdevilla-serie, keert het verhaal terug naar het pittoreske Italië, waar Angela haar droom van een succesvolle zijdeweverij probeert waar te maken. Het boek begint met het eenjarig jubileum van de zijdevilla, een mijlpaal waar Angela trots op is. De zijdeweverij floreert, en haar werknemers, die haar passie voor het vak delen, zorgen voor de nodige steun. Angela heeft hard gewerkt om het bedrijf te laten groeien, en het lijkt goed te gaan. Toch komt er al snel een onverwachte dreiging uit een onbekende hoek.
Een nieuwe concurrent verschijnt op het toneel, en deze bedreigt niet alleen de zakelijke toekomst van de zijdeweverij, maar veroorzaakt ook persoonlijke spanningen. Plotseling valt er ook personeel weg bij de zijdevilla, en Angela ontdekt dat er meer aan de hand is dan ze eerst dacht. Het lijkt alsof er geheimen zijn die haar eigen medewerkers voor haar verborgen hebben gehouden, wat haar achterdochtig maakt. Angela wordt geconfronteerd met verschillende verborgen waarheden over haar bedrijf en de mensen waarmee ze werkt.
Angela’s relatie met Vittorio, de man van wie ze houdt, komt onder druk te staan. Vittorio's moeder blijkt niet blij te zijn met hun relatie, en ze heeft haar zinnen gezet op de aantrekkelijke architecte Tiziana, die steeds meer tijd doorbrengt met Vittorio. Angela voelt zich steeds meer uitgesloten, zowel van de familie als van haar geliefde. Haar twijfels en onzekerheden nemen toe, vooral als ze merkt dat Vittorio zich meer richt op zijn moeder en de architecte dan op haar.
Het verhaal volgt Angela terwijl ze probeert haar bedrijf te redden en haar liefde voor Vittorio te behouden. Ze moet haar zakelijke vaardigheden inzetten om de concurrentie het hoofd te bieden, terwijl ze tegelijkertijd haar eigen gevoelens van onzekerheid en verdriet moet verwerken. Daarbij komt de druk van haar dochter Nathalie, die haar steun hard nodig heeft in een persoonlijk dilemma, waardoor Angela zich nog meer verdeeld voelt tussen haar zakelijke verantwoordelijkheden en haar familie.
Angela ontdekt ook dat haar vriendschappen belangrijker dan ooit zijn. Haar goede vriendin Tess staat altijd voor haar klaar, haar steun is onmisbaar als Angela zich bedreigd voelt door de concurrentie en haar persoonlijke leven uit balans raakt. Terwijl ze zich een weg probeert te banen door de uitdagingen, groeit haar besef dat ze niet alles alleen hoeft te doen. Haar trouw aan haar medewerkers, die haar passie delen, en de vriendschappen die ze koestert, geven haar de kracht om door te zetten en niet op te geven, zelfs niet wanneer het moeilijkst lijkt.

Tabea Bach schildert in De glans van de Zijdevilla een levendig beeld van Italië, waarbij de lezer wordt ondergedompeld in de geuren van zijde, de warme Italiaanse zon en de complexe dynamiek tussen de verschillende personages. Bach weet de emoties van haar hoofdpersonage Angela zo treffend te beschrijven dat je als lezer volledig met haar meeleeft, vooral als ze geconfronteerd wordt met de zware keuzes die ze moet maken.

In De glans van de Zijdevilla brengt Tabea Bach Italië prachtig tot leven. De sfeer is typisch Italiaans: de zon die de gouden tinten op het landschap legt, de geur van verse zijde die de werkplaats vult, en de historische charme van de regio Veneto. Het verhaal neemt je mee naar schilderachtige stadjes en de rustgevende Italiaanse natuur, die het decor vormen voor Angela’s zoektocht naar succes en liefde. Het is alsof je zelf door de warme straten van Veneto wandelt, met een fijn glas wijn in de hand, en de stilte van de omgeving om je heen voelt. Bach weet de setting zo te beschrijven dat je niet alleen het land ziet, maar het bijna kunt voelen en ruiken. De sfeer is de ideale achtergrond voor het emotionele drama dat zich afspeelt in de verhalen van de personages.

De vertaling van Jaap Slager verdient echt een compliment. Het leest heerlijk vlot en trekt je vanaf de eerste pagina in het verhaal. Het is de perfecte balans tussen gedetailleerde, levendige beschrijvingen van de omgeving en het snelle tempo van het plot. Er wordt genoeg geschetst om het verhaal en de sfeer tot leven te brengen, maar het zorgt er niet voor dat het verhaal stagneert of te langdradig wordt. Je hebt echt het gevoel dat je zelf door de straten van Italië wandelt, terwijl het verhaal zich verder ontvouwt. Tabea Bach heeft een soepele schrijfstijl die ervoor zorgt dat je meteen in haar wereld wordt gezogen.
Wat ik bijzonder knap vind, is hoe ze erin slaagt om niet alleen het fysieke landschap – de zijdeweverij, het Italiaanse platteland, de schilderachtige stadjes – tot leven te brengen, maar ook de emoties en conflicten van haar personages. Je voelt echt de interne strijd van Angela en de andere karakters. Het maakt het verhaal niet alleen meeslepend, maar ook persoonlijk. Je kunt niet anders dan met hen meeleven, zeker als ze zich geconfronteerd zien met moeilijke keuzes en hartverscheurende situaties.

Angela is een sterk en veelzijdig personage. Ze is vastberaden, maar tegelijkertijd ook gevoelig en worstelt met twijfels over haar relaties en keuzes. Haar reis is zowel emotioneel als zakelijk, en het is fascinerend om te zien hoe ze haar ambities probeert te combineren met haar onzekerheden. Wat het verhaal echt diepgang geeft, zijn de interacties tussen Angela en de mensen om haar heen, zoals haar geliefde Vittorio. De spanningen in haar relatie met zijn moeder voegen ook extra lagen toe aan het verhaal. Maar het gaat niet alleen om haar relatie met Vittorio: haar dochter Nathalie komt ook terug met een geheim dat Angela zwaar belast. Het maakt haar situatie nog ingewikkelder en als lezer voel je echt de strijd die Angela doormaakt om haar gezin en werk in balans te houden. De manier waarop Angela met haar innerlijke conflicten omgaat, maakt haar een heel menselijk en herkenbaar personage, en je kunt niet anders dan met haar meeleven terwijl ze haar weg probeert te vinden.

Als liefhebber van series ben ik altijd op zoek naar boeken die me kunnen blijven boeien, en De Glans van de Zijdevilla heeft me zeker overtuigd. Dit tweede deel van de serie heeft me niet alleen meegezogen door de vlotte schrijfstijl van Tabea Bach, maar ook door de rijke sfeer, de diepgang van de personages en de emoties die zo goed worden overgebracht. De setting in Italië is prachtig beschreven, en de personages, vooral Angela, maken het verhaal extra boeiend. Hoewel ik ook zeker van standalone hou, lees ik liever series die me een beetje langer blijven boeien, en dit boek heeft dat voor mij zeker gedaan. Ik geef het 4 sterren voor de meeslepende sfeer, de levendige karakters en de emotionele diepgang die het verhaal biedt.

Meer recensies van shanastocki