Freida McFadden, “Lieve Debbie”: De façade van een gelukkig gezin

Auteur: Freida McFadden
Uitgeverij: Uitgeverij LS
Serie:/
Publicatiedatum: 3/02/2026
ISBN: 978 90 325 2167 7 (paperback)
Aantal bladzijden: 301
Vertaling; uit het Engels door Marie-Louise van Dongen

In “Lieve Debbie” neemt Freida McFadden de lezer mee in het leven van Debbie Mullen, een columnist die vrouwen adviseert die vastlopen in complexe of problematische relaties en huwelijken. Sommige vragen zijn onschuldig, maar andere raken zware thema’s zoals emotionele verwaarlozing, kleinering en zelfs mishandeling. Naar de buitenwereld toe lijkt Debbie het perfecte leven te leiden: ze woont met haar man Cooper en hun twee tienerdochters, Lexi en Izzy, in een verzorgde woonwijk en lijkt alles onder controle te hebben. Toch wordt vanaf het begin subtiel duidelijk dat dit beeld niet alles zegt over wat er écht speelt.
De Nederlandse vertaling is van de hand van Marie-Louise van Dongen en het boek is verschenen bij Lab Uitgevers. Als trotse #McFadden-ambassadeur had ik het voorrecht het e-book al vóór verschijning te mogen lezen. Dank aan Ilona, van LS Uitgeverij, voor het e-book en de deelname aan haar leesclub. Als trotse #McFadden-ambassadrice ontvang ik van VBK België bovendien een recensie-exemplaar , limited edition, een warme dank aan Christine die zich hier telkens voor inzet.

De omslag van “Lieve Debbie” maakt in eerste instantie een onschuldige en misschien zelfs wat brave indruk. Het beeld sluit naadloos aan bij het idee van een net gezinsleven in een veilige, gecontroleerde omgeving. Juist dat alledaagse karakter werkt goed: de lezer verwacht hierdoor niet meteen iets donkers, waardoor de schaduwzijde van het verhaal des te verrassender aanvoelt.
De titel “Lieve Debbie” is bijzonder goed gekozen. Hij verwijst naar Debbie's column en klinkt tegelijkertijd warm en vertrouwd. Naarmate je verder leest, krijgt de titel echter een steeds wrangere ondertoon. Wat aanvankelijk lief en behulpzaam lijkt, blijkt een heel andere betekenis te krijgen. De combinatie van cover en titel weerspiegelt op subtiele wijze de façade die centraal staat in het verhaal.

Freida McFadden is een Amerikaanse auteur die vooral bekendstaat om haar psychologische thrillers. Ze staat bekend om haar toegankelijke schrijfstijl, korte hoofdstukken en onverwachte wendingen, waardoor haar boeken populair zijn bij een breed publiek. Naast schrijfster is Freida McFadden arts, gespecialiseerd in hersenletsel. Die medische achtergrond zie je terug in haar werk, waar psychologie en menselijk gedrag een grote rol spelen.

Het verhaal start vrij rustig, bijna als een roman, met veel aandacht voor het gezinsleven en Debbie’s gedachten. Gaandeweg ontstaan er barstjes in het schijnbaar perfecte plaatje: haar tienerdochters worstelen met school, vriendschappen en verliefdheden, Cooper gedraagt zich steeds afstandelijker en Debbie voelt dat ze minder grip krijgt op haar leven. Tussen de hoofdstukken door duiken fragmenten uit haar column Lieve Debbie op.
Deze brieven maken de spanning tastbaar, omdat Debbie’s eigen advies steeds dichter tegen haar persoonlijke situatie aan lijken te leunen. Ook doordat het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld wordt, krijgt de lezer langzaam puzzelstukjes, maar ook voortdurend begint te twijfelen aan wie nog te vertrouwen is. Naarmate het einde nadert, verdwijnt het rustige, romanachtige karakter en wordt het een typische Freida McFadden-thriller: sneller, spannender, onthullingen die alles in een ander licht zetten, plottwisten...

Debbie Mullen is een complex personage: scherp en direct in haar column, maar ook kwetsbaar in haar privéleven. Cooper blijft vaak op de achtergrond en roept door zijn afstandelijkheid vragen en onzekerheid op. Lexi en Izzy laten zien hoe spanningen en geheimen binnen een gezin hun invloed uitoefenen op tieners. Samen creëren ze een gelaagd beeld van een ogenschijnlijk perfect gezin dat onderhuids worstelt met geheimen, wantrouwen en onzekerheid.

Freida McFadden schrijft op een toegankelijke en vlotte manier, met korte hoofdstukken en wisselende perspectieven. Hierdoor leest het boek als een trein, terwijl de psychologische spanning subtiel wordt opgebouwd. De afwisseling tussen Debbie’s persoonlijke leven en haar column versterkt het contrast tussen schijn en werkelijkheid, waardoor de lezer zowel emotioneel als intellectueel wordt betrokken.

De thema’s van “Lieve Debbie” zijn veelzijdig en gelaagd: de complexiteit van relaties, geheimen, vertrouwen, en de dunne grens tussen helpen en jezelf in gevaar brengen. Het boek laat zien dat schijnbare perfectie kan bedriegen en hoe moeilijk het soms is te doorgronden wat er werkelijk achter iemand schuilt.

Als trotse #McFadden-ambassadrice kan ik zeggen dat dit boek bewijst waarom Freida McFadden niet voor niets de Koningin van de plottwists wordt genoemd. “Lieve Debbie” is een meeslepende psychologische thriller die langzaam opbouwt van een ogenschijnlijk gewone roman naar een spannend en onthullend verhaal. Haar combinatie van toegankelijke schrijfstijl, realistische personages en subtiele spanning maakt het boek moeilijk weg te leggen. Voor mij is dit boek zonder twijfel 5 sterren waard: het boeit, ontroert en zet je voortdurend aan het denken over relaties, geheimen en vertrouwen.

Meer recensies van shanastocki