Amore in Amalfi – Liefde, familie en zelfontdekking aan de Italiaanse kust

Auteur: Liza van der Peijl
Uitgeverij: Oceaan
Serie:/
Publicatiedatum: 3/06/2025
ISBN: 978 90 468 3335 3 (boek)
Aantal bladzijden: 298
Vertaling:/

Wanneer Sofia haar vriend betrapt met een andere vrouw, besluit ze het roer radicaal om te gooien. Ze neemt impulsief een werkopdracht aan in Amalfi, aan de zonovergoten Italiaanse kust. Daar hoopt ze niet alleen haar hoofd leeg te maken, maar ook in contact te komen met haar familiegeschiedenis. Haar oma groeide immers op in de regio, en diep in de heuvels ligt nog altijd de citroenboomgaard die in familieverhalen vaak werd genoemd.
Wat begint als een tijdelijke ontsnapping, verandert al snel in een zoektocht naar haar wortels én naar zichzelf. Terwijl de geuren van citroenen, versgebakken focaccia en zoute zeelucht haar omarmen, komt ze een oud familiegeheim op het spoor. Alsof dat nog niet genoeg is, brengen twee knappe, charmante Italianen haar hart behoorlijk in verwarring. De tijd begint te dringen: keert ze terug naar haar veilige leven in Nederland of kiest ze voor een nieuwe toekomst onder de Italiaanse zon?

Liza van der Peijl (Haarlem, 1992) is een veelzijdige creatieveling: operazangeres, psychologe, schrijfster, coach én theaterdocente. Na het behalen van haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en haar master aan de prestigieuze Royal Academy of Music in Londen, bouwde ze een carrière op waarin ze kunst, psychologie en coaching combineert. In haar werk als coach helpt ze anderen met faalangst, presentatiezenuwen en stemgebruik, waarbij ze inzichten uit zowel haar muzikale als psychologische achtergrond inzet. Met Amore in Amalfi maakt Liza haar debuut als feelgoodauteur bij Oceaan (Park Uitgevers). Haar liefde voor Italië, taal, muziek en menselijke emotie komt hierin duidelijk naar voren. Ze woont sinds 2019 met haar gezin in.

Na een pijnlijke ontdekking, haar vriend Tom blijkt vreemd te gaan, besluit Sofia impulsief het roer om te gooien. Ze accepteert een werkopdracht in Amalfi, Italië, en grijpt die kans aan om afstand te nemen van haar oude leven én om de geboortegrond van haar oma te ontdekken. Diep verscholen tussen de citroenbomen ligt nog altijd de familieboomgaard, die ze alleen kent uit verhalen.
Eenmaal aangekomen in het schilderachtige Amalfi wordt Sofia overweldigd door de schoonheid van de omgeving. De zee glinstert, de citroengeur hangt zwaar in de lucht en de kleurrijke huisjes lijken uit een ansichtkaart te komen. Maar het is niet alleen de omgeving die haar verandert. Door de gesprekken in de B&B, de warme dorpssfeer en de verbondenheid met haar oma’s verleden begint Sofia langzaam zichzelf te hervinden. Waar ze in Nederland jarenlang leefde naar de verwachtingen van haar moeder en haar partner, durft ze in Italië haar eigen keuzes te maken. Ze laat het strakke regime los en geeft zich over aan het ritme van genieten, proeven en ontdekken.
Dan stuit ze op een verzwegen familiegeheim dat haar blik op het verleden, en op zichzelf, voorgoed verandert. En alsof dat nog niet genoeg is, raakt ze verstrikt in de aandacht van twee totaal verschillende, maar even intrigerende Italiaanse mannen. Terwijl haar gevoelens op scherp komen te staan, moet ze zich afvragen: keert ze terug naar de veiligheid van Nederland, of kiest ze voor een nieuw begin onder de zon van Amalfi?

Liza van der Peijl schrijft met een grote liefde voor Italië, wat in Amore in Amalfi vanaf de eerste bladzijde duidelijk voelbaar is. De omslag en de synopsis nodigen de lezer uit om zich volledig onder te dompelen in het Italiaanse leven, en dat doet de auteur met veel gedetailleerde beschrijvingen die de geuren, kleuren en geluiden van de Amalfitaanse kust tot leven brengen. Tijdens het lezen kun je haast de geur van citroenen ruiken, het ruisen van de zee horen en de warmte van de zon op je huid voelen. Ook de Italiaanse taal krijgt een mooie plek in het verhaal, waardoor het geheel nog authentieker aanvoelt.
Toch is het ritme niet altijd constant. Soms worden details wat te uitgebreid beschreven, met herhalingen die het tempo vertragen. Op andere momenten mist het verhaal diepgang en meer aandacht voor bepaalde thema’s en emoties, waardoor het potentieel van het plot deels onbenut blijft.
Desondanks blijft Liza’s stijl prettig en meeslepend, waardoor je zonder moeite wordt meegenomen naar het hart van Italië. Amore in Amalfi is daarmee een vrolijke, lichtvoetige feelgoodroman met een sterke sfeer en setting.

De personages in Amore in Amalfi voelen warm en authentiek aan. Sofia is een realistisch neergezette hoofdpersoon die balanceert tussen haar verlangen naar rust en haar zoektocht naar zichzelf. De sfeer rondom haar verblijf wordt mede gevormd door Francesca en Giuseppe, de eigenaren van de B&B, die het Italiaanse gastheerschap uitstralen maar ook hun eigen karaktereigenschappen en lichte bemoeizucht laten zien.
De twee mannen die Sofia’s pad kruisen, Salvatore en Antonio, zijn duidelijk verschillend van aard. Salvatore komt eerder wat gesloten en afstandelijk over, terwijl Antonio vriendelijk en open is. Deze contrasten zorgen voor een boeiende dynamiek, waarbij het begrijpelijk is dat Sofia zich aangetrokken voelt tot beiden en het lastig vindt een keuze te maken.
Samen zorgen deze kleurrijke personages voor een levendige setting die Sofia’s reis naar zelfontdekking en haar band met haar familiegeschiedenis versterkt.

Amore in Amalfi is een luchtige feelgoodroman die zich heerlijk laat lezen en waarin de liefde voor Italië duidelijk voelbaar is. Het verhaal is gemakkelijk te volgen en nodigt uit om even helemaal weg te dromen aan de zonnige kust van Amalfi. Hoewel het boek niet diepgravend of verrassend is, en daarmee voor liefhebbers van complexere verhalen wellicht wat te simpel blijft, zorgt de warme sfeer en de mooie setting toch voor een aangename leeservaring.
Persoonlijk was het vooral de prachtige omslag en de intrigerende achterflap die mij aanspraken, waardoor ik het boek een kans gaf. Voor lezers die houden van toegankelijke romans met een zomerse, romantische sfeer is dit zeker een aanrader, maar wie op zoek is naar meer diepgang zal mogelijk teleurgesteld zijn.

Ik wil Parkuitgevers en Oceaanboeken bedanken voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloedt!

Meer recensies van shanastocki