Atmosphere: Een reis naar de sterren en het hart
Titel: Atmosphere
Oorspronkelijke titel : : Atmosphere
Auteur: Taylor Jenkins Reid
Uitgeverij: Ambo/Anthos uitgevers
Serie:/
Publicatiedatum: 12/06/2025
ISBN: 978 90 263 7095 3 (paperback)
Aantal bladzijden: 376
Vertaling: Arwen van der Zwan & Marlies Weyergang
Atmosphere is een adembenemende roman van Taylor Jenkins Reid. Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1980, een tijd van wetenschappelijke vooruitgang en de lancering van de NASA Space Shuttle. Joan Goodwin, professor astronomie, krijgt de kans om deel te nemen aan het prestigieuze Space Shuttle Program. Dit lijkt de kans van haar leven, maar de training brengt veel meer dan ze had verwacht.
Wanneer Joan de kans krijgt om deel te nemen aan het prestigieuze NASA Space Shuttle Program, lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Het verhaal verkent niet alleen de wonderen van de ruimte, maar ook de vriendschappen en complexe relaties die ontstaan tijdens de intensieve training.
Het boek werd vertaald uit het Engels door Arwen van der Zwan & Marlies Weyergang, die de emoties en nuances van de oorspronkelijke tekst prachtig heeft overgebracht. Ik wil graag VBKBelgië bedanken voor het ontvangen van een recensie-exemplaar, waardoor ik de kans kreeg om dit meeslepende verhaal te ontdekken.
Taylor Jenkins Reid is een Amerikaanse schrijfster die bekendstaat om haar emotionele en meeslepende verhalen. Ze heeft meerdere bestsellers op haar naam staan, waaronder The Seven Husbands of Evelyn Hugo en Daisy Jones & The Six. Reid heeft een talent voor het creëren van gelaagde, complexe personages en haar boeken gaan vaak over liefde, verlies en de zoektocht naar identiteit. In Atmosphere combineert ze haar passie voor krachtige verhalen met haar interesse in de ruimte, waardoor ze een unieke en aangrijpende roman heeft geschreven.
De cover van Atmosphere past perfect bij de inhoud van het boek. Het ontwerp is simpel, maar krachtig, met sterren en een lichte verwijzing naar de ruimte. Dit geeft meteen een gevoel van avontuur en ontdekking, wat het verhaal goed weergeeft. Het is niet te druk, maar heeft juist iets mysterieus, wat je nieuwsgierig maakt naar wat er gaat komen.
De titel Atmosphere is heel passend. Het verwijst niet alleen naar de ruimte waarin de personages zich bevinden, maar ook naar de emoties en ervaringen die ze doormaken. Het roept meteen vragen op: wat betekent de ruimte voor ons, en hoe verhoudt liefde zich tot die enorme, onmeetbare omgeving? Het woord Atmosphere brengt het idee van zowel het onbegrensde als het intieme met zich mee, wat je de diepte van het verhaal al een beetje laat voelen.
Joan Goodwin heeft haar leven gewijd aan de sterren. Als professor in de astronomie heeft ze een carrière opgebouwd die haar tevreden maakt, maar ergens in haar hart koestert ze een verlangen dat verder gaat dan de grenzen van haar universitaire werk. Dit verlangen komt tot leven wanneer ze een advertentie ziet waarin vrouwelijke wetenschappers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het prestigieuze NASA Space Shuttle Program. Het lijkt een kans die te mooi is om waar te zijn: een droom die ze jarenlang heeft gekoesterd.
In de zomer van 1980 begint Joan haar intensieve training, samen met een groep andere vrouwelijke kandidaten. De spanningen en verwachtingen zijn hoog, maar terwijl de dagen verstrijken, ontstaan er onverwachte vriendschappen die haar ervaring verrijken. Naast de wetenschap ontdekt Joan echter een passie die ze niet voor mogelijk had gehouden. Haar gevoelens voor een van haar medekandidaten, een verboden liefde, brengen haar op een emotioneel pad waar ze zich nog nooit op had gewaagd.
Terwijl ze zich voorbereidt op haar eerste missie, STS-LR9, lijkt de wereld voor Joan eindelijk op zijn plaats te vallen. Maar wanneer de missie een dramatisch keerpunt neemt, verandert alles in één klap. Wat begon als een avontuur in de ruimte wordt nu een persoonlijke strijd die haar dwingt om haar prioriteiten te heroverwegen. Haar dromen en verlangens komen op de proef te staan, en Joan moet beslissen wat ze echt wil in haar leven, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
Atmosphere focust op Joan Goodwin, die zich niet alleen in haar werk als professor astronomie volledig inzet, maar ook een diepe, zorgzame kant van zichzelf ontdekt. Wanneer ze deelneemt aan het NASA Space Shuttle Program, lijkt ze eindelijk haar droom te kunnen waarmaken. Maar door haar betrokkenheid bij het programma en de veranderingen in haar leven, komt er meer naar voren dan alleen haar ambitie. Joan neemt belangrijke stappen terug om voor haar nichtje, de dochter van haar zus, te zorgen. Deze verantwoordelijkheid neemt in haar leven een steeds grotere plek in, wat haar niet alleen dwingt om haar prioriteiten te heroverwegen, maar ook haar relatie met haar medekandidaten en haar eigen verlangen naar liefde beïnvloedt.
De dynamiek van haar zorg voor haar familie en haar eigen persoonlijke groei speelt een belangrijke rol in het verhaal. Het wordt duidelijk dat Joan niet alleen strijdt om haar plek in een mannelijke wereld te vinden, maar ook om een balans te vinden tussen haar professionele ambities en haar persoonlijke leven. Haar verboden liefde, die zich in stilte ontwikkelt, speelt hier ook een rol, vooral gezien de tijd waarin het zich afspeelt. Vrouwen die op vrouwen vallen, waren in de jaren '80 nauwelijks zichtbaar, laat staan bespreekbaar in een werkomgeving zoals NASA.
Taylor Jenkins Reid weet een prachtig evenwicht te vinden tussen het weergeven van de technische aspecten van de ruimte en de diepe emoties die de personages doormaken. Haar schrijfstijl is toegankelijk en weet de lezer zowel de spanning van de ruimte als de menselijke drama's die zich daarbinnen afspelen te laten voelen. De jaren '80 setting geeft het verhaal extra diepte, vooral omdat het de uitdagingen van vrouwen in die tijd toont, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
Wat betreft de thematiek behandelt Atmosphere veel meer dan de ruimte; het gaat over ruimte geven aan liefde, vriendschap en zorg voor anderen, terwijl je tegelijkertijd je eigen dromen probeert te volgen. Het boek laat zien hoe moeilijk het kan zijn om je verlangens en verantwoordelijkheden in balans te brengen, vooral in een wereld die weinig ruimte biedt voor persoonlijke keuzes.
Atmosphere is een verhaal dat niet alleen je verbeelding prikkelt, maar ook je hart diep raakt. Taylor Jenkins Reid levert een meesterwerk af dat draait om ambitie, verboden liefde en persoonlijke verantwoordelijkheid. De manier waarop ze Joan’s zorg voor haar nichtje subtiel in het grotere verhaal verweeft, voegt een extra emotionele laag toe die je niet onberoerd laat. Reid weet op briljante wijze de wetenschappelijke wonderen van de ruimte te combineren met de complexe emoties van de personages, waardoor het verhaal een krachtige impact heeft. Of je nu van ruimteverhalen houdt of niet, Atmosphere is een boek dat je volledig in zijn greep houdt, je doet reflecteren op de keuzes die we maken voor onszelf en voor anderen. Het is een roman die je niet snel zult vergeten en die blijft hangen lang nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. Ik geef Atmosphere vijf sterren. Het is een must-read die de kracht van liefde, ambitie en persoonlijke groei op een indrukwekkende manier laat zien.
Oorspronkelijke titel : : Atmosphere
Auteur: Taylor Jenkins Reid
Uitgeverij: Ambo/Anthos uitgevers
Serie:/
Publicatiedatum: 12/06/2025
ISBN: 978 90 263 7095 3 (paperback)
Aantal bladzijden: 376
Vertaling: Arwen van der Zwan & Marlies Weyergang